« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-05-06 18:23:20
Temat: leczoKto ma dobry przepis na leczo ?
Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
Dzeki.
Sophie
l...@n...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-05-06 18:38:07
Temat: Odp: leczo
Użytkownik lecat <l...@n...com> w wiadomooci do grup dyskusyjnych
napisał:8f1nmt$951$...@r...worldonline.fr...
> Kto ma dobry przepis na leczo ?
> Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
> Dzeki.
> Sophie
> l...@n...com
Leczo:))
Papryka pokrojona nie zbyt drobno:)
Cebulka jak kto lubi kostka lub talarki:))
Cukinia bez skorki w duza kostke:)
Boczek wedzony w kosteczke:))
Na koncu dodac pomidory:))
Przyprawy jak kto lubi.. aha i na poczatku dusic na oliwie..
Dusic...dusic...dusic.. za zmieknie i naprawde bedzie przepyszne:))
Wiosna:)))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-07 01:23:10
Temat: Re: leczo>Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
>Dzeki.
>Sophie
>l...@n...com
>
>
Przepis juz podano i go nie poprawie. A w ogole, to leczso jest potrawa
wegierska, a przepis mozna znalezc w kazdej wegierskiej ksiazce kucharskiej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-05-07 10:05:57
Temat: Re: leczolecat <l...@n...com> wrote:
> Kto ma dobry przepis na leczo ?
> Kiedys jadlam w Polsce, we Francji nie moge znalezc przepisu.
> Dzeki.
> Sophie
> l...@n...com
Przepis juz tu podawalem, chyba nawet dwukrotnie, ale niech tam, podam
jeszcze raz.
Klasyczne wegierskie lecsó robi sie tak:
SkladnikI:
1,4 kg papryki w strakach, miesistej
0,6 pomidorow
15 deko cebuli
8 deko smalcu
5 deko wedzonego boczku
5 g papryki w proszku
Z papryki usuwamy gniazda nasienne i krajemy na podluzne paski.
Pomidory obieramy ze skorki, krajemy na cwiartki lub osemki. Obrane
cebule krajemy wzdluz na pol i nastepnie na plasterki.
W duzym garnku rumienimy na smalcu boczek pokrajany w kostke, nastepnie
rumienimy cebule, odstawiamy z ognia i po malej chwili dodajemy papryke
w proszku, mieszamy i natychmiast dodajemy pomidory i papryke w
strakach, mieszamy. Solimy i dusimy wstepnie na silnym ogniu, bez
przykrycia az warzywa puszcza sok, a nastepnie zageszczamy pod
przykryciuem na malym ogniu.
Jezeli leczo na sluzycc jako samodzielne danie w trakcie duszenia mozna
dodac kielbase w calosci lub w plastrach. Mozna tez pod koniec
gotowania wbic po jednym jajku na osobe. Mozna tzez na poczatku duszenia
wsypac nieco ryzu, ktory zagesci potrawe.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |