Data: 2005-01-03 22:28:54
Temat: Re: lekki OT - przyrzad do jajek na miekko - specyficzny zapach, jak usunac?
Od: "Karol" <a...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Pęcherzyk jest po grubszej stronie, ale czasem niezbyt centralnie. Nakłucie
> ma chronić przed pękaniem jaja. Skuteczność rozwiązania zależy od tego, czy
> trafi się w pęcherzyk (czasem jest nieco z boku) i czy przebije się błonę
> jaja tuż pod skorupką.
Zgodnie z instrukcją (Elta EK 101) przebijam "spiczasty" koniec jajka.
Ponieważ z niektórych jajek wycieka podczas gotowania białko zastanawiam się
jak to zlikwidować:
- przebijać "grubszy" koniec
- lekko nakłuwać jajko, bez przebijania
- nie nakłuwać wcale
> U mnie podejrzany zapach pojawia się czasem, wtedy, gdy skorupka pęknie i
> białko się (nieco) wyleje. Zwykle jednak, jeśli zdarza się, że skorupka
> pęknie, to ma to miejsce po ścięciu się białka - nie ma wtedy sensacji
> zapachowych, jest jedynie jedynie biała (od białka) rysa na jajku.
>
> MarcinB.
Czy możesz coś mi doradzić ?
Pozdrawiam,
Karol
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|