Data: 2003-07-17 02:30:37
Temat: Re: likierek z mleka skondensowanego
Od: b...@i...com.pl (Barbara Czaplicka)
Pokaż wszystkie nagłówki
From: "Eliza Kaczmarczyk" <l...@x...pl>
> Ja robie tak..
>
> kupuje mleczko skondensowane - oczywiscie slodzone (w marketach tesco
> mozna tez kupic o smaku czekoladowym) gotuje je w puszcze w garku z
> woda ok 2-3 godziny i odstawiam,
> nastepnego dnia mieszam 200 ml spirytusu z 300 ml dobrej wody
> mineralnej + powli po lyzce dodaje tego leczka mieszajac jednoczesnie
> mikserem..
>
No wlasnie.. w poprzednim tekscie wychodzilo na to, ze mleko, zamienione w kaimak,
miesza sie ze spirytusem..
no.. ale z dodatkiem wody to juz mozna mowic o likierze :-))))))))))))
Chociaz ja bym miala ochote wlasnie raczej na kajmak ze spirtem :-)), stad bylo moje
pytanie o te procenty :_)))
oj.. jeszcze mi sie chce smiac.. jak sobie zaczynam wyobrazac ten smak :-)))))
> wychodzi wspaniale - zasowno o smaku mlecznym :-) jak i
> czekoladowym.. w sumie ok 700 ml. - w % chyba ok. 30 moze niepelne
>
Jak na likier, to tez nie najmniejsze te procenty :-)
> pilam tez mleczko mieszane z rumem - rowniez polecam ale nie znam
> dokladnych proporcji..
> pozdrawiam
> liza
Opisz konsystencje i smak.. jakos dopasujemy.. no i jaki to byl gatunek rumu.. czy
aby na pewno warto go bylo mieszac z mlekiem?
POzdrowka
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.500 / Virus Database: 298 - Release Date: 2003.07.11
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|