Data: 2001-08-29 18:42:50
Temat: Re: loodziee.... voodki !!! :)))
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "lukas" <l...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9mipeq$rc7$1@news.onet.pl...
> nie moge nigdzie znalezc jak sie robi sliwowice ???
> tzn proporcje sliwki procenty, adresy telefony nazwiska....
plizzzzz
>
> senkju
> lukas
>
>
Przepis z odsyłacza od Jerzego jest jak najbardziej ok,
w dodatku z pewną dozą nostagii. :o)))
Ten przepis pochodzi z "Domowe piwa, wina, cydry, nalewki,
likiery, kremy" Zdzisława T. Nowickiego, którą to lekturę polecam
jako obowiązkową, każdemu smakoszowi. ;o)))
Spirytus śliwkowy;
16 kg śliwek rozdrobnić z pestkami i w odpowiednio dużym naczyniu
poddać samoczynnej fermentacji przez
ok 14 dni. Po tym czasie odcisnąć sok i poddać go destylacji.
Spodziewana moc spirytusu to 60-70%.
Po odpowiednim rozcieńczeniu wodą do ok 40%,
odrzymać można bezbarwną niestarzoną śliwowicę typu
Quetsch, gotową do bezpośredniego spożycia ;o))) ,
lub po starzeniu w czystej beczułce dębowej min 2-3lata
Złocistą barwę uzyskujemy przez barwienie karmelem
pozdr.Alex
|