Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Adam" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: losos
Date: Thu, 12 Jun 2003 00:45:29 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 25
Message-ID: <bc8bio$9jv$1@inews.gazeta.pl>
References: <bc861h$pf0$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pp53.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1055371672 9855 80.50.47.53 (11 Jun 2003 22:47:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Jun 2003 22:47:52 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: ksiegol
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:159648
Ukryj nagłówki
> Jak upiec surowego lososia?
>
>
Ja najbardziej lubię łososia z grilla, ale jeśli raczej chcesz coś w domu
upichcić to proponuję:
Umytą rybkę przyprawić solą, pieprzem, ciutkę oliwy, jeden-dwa ząbki czosnku
pokroić w plasterki i ułożyć na rybie, na koniec świeże (ostatecznie
suszone) liście bazylii. Weź spory kawałek folii aluminiowej i połóż na niej
"łosia" [ :-) ]. Nie zawijaj ryby szczelnie w folię!!! Unieś folię do góry i
jakieś 10 cm nad rybą zamknij szczelnie tworząc z folii sztywny łuk. Chodzi
o to, żeby między rybą a górną folią było miejsce na krążące w śroku
powietrze. Rozgrzej piekarnik i wrzuć na 15-20 min. Po upieczeniu zdejmij
czosnek i bazylię. Podaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz
aromatyczną surówką ze świeżych warzyw. Smacznego.
Więcej napisałem o folii niż o przyprawianiu, ale taki jest już łosoś, dużo
mu nie trzeba oprócz dobrego upieczenia.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|