Data: 2003-06-11 22:45:29
Temat: Re: losos
Od: "Adam" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Jak upiec surowego lososia?
>
>
Ja najbardziej lubię łososia z grilla, ale jeśli raczej chcesz coś w domu
upichcić to proponuję:
Umytą rybkę przyprawić solą, pieprzem, ciutkę oliwy, jeden-dwa ząbki czosnku
pokroić w plasterki i ułożyć na rybie, na koniec świeże (ostatecznie
suszone) liście bazylii. Weź spory kawałek folii aluminiowej i połóż na niej
"łosia" [ :-) ]. Nie zawijaj ryby szczelnie w folię!!! Unieś folię do góry i
jakieś 10 cm nad rybą zamknij szczelnie tworząc z folii sztywny łuk. Chodzi
o to, żeby między rybą a górną folią było miejsce na krążące w śroku
powietrze. Rozgrzej piekarnik i wrzuć na 15-20 min. Po upieczeniu zdejmij
czosnek i bazylię. Podaj z młodymi ziemniaczkami z koperkiem oraz
aromatyczną surówką ze świeżych warzyw. Smacznego.
Więcej napisałem o folii niż o przyprawianiu, ale taki jest już łosoś, dużo
mu nie trzeba oprócz dobrego upieczenia.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|