Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.ipartners.pl!news1.ebone.net!news.ebone.net!diablo.netco
m.net.uk!netcom.net.uk!news-hub.cableinet.net!blueyonder!proxad.net!noos!not-fo
r-mail
From: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: losos wedzony - jak? (Bozenko, to tez dla Ciebie !)
Date: Fri, 16 Nov 2001 10:46:08 +0100
Organization: Service Usenet NoosNet
Lines: 39
Message-ID: <9t2mm9$l31$1@hadron.noos.net>
References: <9t2l1e$ctk$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: e178.dhcp212-198-40.noos.fr
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: hadron.noos.net 1005903370 21601 212.198.40.178 (16 Nov 2001 09:36:10 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...fr
NNTP-Posting-Date: Fri, 16 Nov 2001 09:36:10 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:82034
Ukryj nagłówki
asia <a...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
9t2l1e$ctk$...@n...tpi.pl...
> Mam opakowanie lososia wedzonego - co fajnego mozna z nim zrobic? Chodzi
mi
> o jakas kolacje, nie specjalnie wyszukana, dla 2 osob. Jakos nie widzi mi
> sie jako zwykle oblozenie chleba. Chociaz z bialym swiezym pieczywem -
> bagietka np - bylby chyba ok.
> Macie pomysly?
>
> Jest to losos baltycki, czym rozni sie od nie_baltyckiego? Widze, ze
> jasniejszy, ale poza tym?
>
Czesc
Losos baltycki sie zywi glownie sledziami, dlatego jest jasniejszy od
atlantyckiego i pacyficznego, ktore zywia sie glownie krewetkami.
Od dawna mialam wklepac przepis na makaron z lososiem. Oto on (proporcje na
2 osoby) :
1. Ugotowac makaron dla 2 osob (swiderki, kolanka... taki co "zatrzymuje"
sos) w NIEOSOLONEJ wodzie
2. Lososia (150 g.) pokroic w paseczki lub w drobne kawalki i wrzucic do
szklanki "polskiej" (200-250 ml) smietany 30%. Popieprzyc, NIE SOLIC.
Podgrzac w garnuszku (lub m-fali), NIE ZAGOTOWAC
3. Wylac ten sos na mararon. Posypac duza iloscia koperku i odrobina
szczypiorku (ja uzywam mrozonych ziol) .
Ewcia
ps. Jestem przerazliwie zawalona robota, polowe postow z tego tygodnia sobie
"odpuscilam" i mam zaleglosci (duze) na priv. Nadzieja, ze cos sie poprawi
zaswita w przyszlym tygodniu...
Ewcia
--
Niesz !
|