Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!newspump.monmouth.com!newspeer.monmouth.com!newsfeed.enteract.co
m!ptdnetP!newsgate.ptd.net!newsfeed.fast.net!howland.erols.net!newscon04-ext.ne
ws.prodigy.com.MISMATCH!newscon04.news.prodigy.com!news-k12.news.prodigy.com!pr
odigy.com!not-for-mail
From: "Feliks" <f...@p...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: lubczyk
Date: Thu, 30 Mar 2000 08:15:14 -0800
Organization: Prodigy Internet http://www.prodigy.com
Lines: 35
Message-ID: <8bvund$39vs$1@newssvr04-int.news.prodigy.com>
References: <CHGE4.15735$a01.341858@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: lsana020-0347.splitrock.net
X-Trace: newssvr04-int.news.prodigy.com 954433069 4504157 63.255.23.93 (30 Mar 2000
16:17:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@p...net
NNTP-Posting-Date: 30 Mar 2000 16:17:49 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 4.72.3110.1
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V4.72.3110.3
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:25928
Ukryj nagłówki
Zalewscy wrote in message ...
>Witam wszystkich!
>Za Wielka Ksiega Ziol podaje przepis na golabki z lisci lubczyku i
winogron.
>Nie wiem, jakie sa, bo jeszcze nie robilam. Poza tym-gdzie, do licha,
>dostane jadalne nasiona sosny? Ale moze ktos zechce poprobowac?
>
>8 duzych galazek lubczyku
>1 lyzka oliwy z oliwek
>1 mala posiekana drobno cebula
>5-6 dkg jadalnych nasion sosny (nie wymyslam, tak jest w ksiazce)
>3 dkg rodzynek
>1 lyzka posiekanego rozmarynu
>sol, pieprz
>20-25 dkg chudej, zmielonej baraniny
>8 lisci winogron
>
>Odciac listki lubczyku jak najblizej miejsca podzialu liscia i zalac
>wrzatkiem, zostawic na 10 min, odcedzic i oplukac pod zimna woda. Cebule
>przesmazyc na oliwie, az zmieknie; dodac orzechy (czyli te nasiona, jak
>sadze) rodzynki, rozmaryn, pieprz i sol, po przesmazeniu ostudzic. Do masy
>dodac mieso i wymieszac. Rozlozyc liscie winogron i polozyc na kazdym 2-3
>listki lubczyku, na to lyzke farszu i zawinac. Zaroodporne naczynie
>kwadratowe o boku 20 cm posmarowac tluszczem, ulozyc golabki i piec pod
>przykryciem ok. 30 min w 220 st.C.
>Pozdrowienia
>Ula
Chodzi tu prawdopodobnie o pine nuts, orzeszki sosny srodziemnomorskiej.
Wyglada to jak grubsze i wieksze ziarnka wyluskanego slonecznika, tyle, ze
sa koloru kremowo-bialego, i nawet w smaku jest to ciut podobne...Mysle, ze
od biedy mozna by bylo te pine nuts zastapic slonecznikiem..
F.
|