Data: 2000-03-30 16:15:14
Temat: Re: lubczyk
Od: "Feliks" <f...@p...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Zalewscy wrote in message ...
>Witam wszystkich!
>Za Wielka Ksiega Ziol podaje przepis na golabki z lisci lubczyku i
winogron.
>Nie wiem, jakie sa, bo jeszcze nie robilam. Poza tym-gdzie, do licha,
>dostane jadalne nasiona sosny? Ale moze ktos zechce poprobowac?
>
>8 duzych galazek lubczyku
>1 lyzka oliwy z oliwek
>1 mala posiekana drobno cebula
>5-6 dkg jadalnych nasion sosny (nie wymyslam, tak jest w ksiazce)
>3 dkg rodzynek
>1 lyzka posiekanego rozmarynu
>sol, pieprz
>20-25 dkg chudej, zmielonej baraniny
>8 lisci winogron
>
>Odciac listki lubczyku jak najblizej miejsca podzialu liscia i zalac
>wrzatkiem, zostawic na 10 min, odcedzic i oplukac pod zimna woda. Cebule
>przesmazyc na oliwie, az zmieknie; dodac orzechy (czyli te nasiona, jak
>sadze) rodzynki, rozmaryn, pieprz i sol, po przesmazeniu ostudzic. Do masy
>dodac mieso i wymieszac. Rozlozyc liscie winogron i polozyc na kazdym 2-3
>listki lubczyku, na to lyzke farszu i zawinac. Zaroodporne naczynie
>kwadratowe o boku 20 cm posmarowac tluszczem, ulozyc golabki i piec pod
>przykryciem ok. 30 min w 220 st.C.
>Pozdrowienia
>Ula
Chodzi tu prawdopodobnie o pine nuts, orzeszki sosny srodziemnomorskiej.
Wyglada to jak grubsze i wieksze ziarnka wyluskanego slonecznika, tyle, ze
sa koloru kremowo-bialego, i nawet w smaku jest to ciut podobne...Mysle, ze
od biedy mozna by bylo te pine nuts zastapic slonecznikiem..
F.
|