Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!enews.sgi.com!arclight.uoregon.edu!wn13feed!wn12feed!worldnet.att.net!64.12
.151.226!ngpeer.news.aol.com!audrey-m1.news.aol.com!not-for-mail
Lines: 47
X-Admin: n...@a...com
From: l...@a...com (Lilibell555)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Date: 06 Mar 2003 22:16:22 GMT
References: <b40adm$5na$1@nemesis.news.tpi.pl>
Organization: AOL http://www.aol.com
Subject: Re: lukier
Message-ID: <2...@m...aol.com>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:148204
Ukryj nagłówki
>> Cukier utrzec ze smietanka,odrobina soku z cytryny i
>rumu(np.Malibu).Pyszne na
>> chlebie bananowym Magdaleny Bassett.
>
>dziekuje bardzo :-)
>a moglbym dostac przepis na w/w chlebek?
>
>pozdrawiam
>
>Przemek
>
Uff...z pewnym opoznieniem ale podaje ten przepis :-)
Ciasto Bananowe Magdaleny Bassett
110 ml oleju (1/2 cup)
110 gr bialego cukru (1/2 cup)
110 gr brazowego cukru (1/2 cup) (lub 220 gr tylko bialego - 1 cup)
2 jajka
3 przejrzale banany - im ciemniejsze i bardziej obslizgle, tym lepsze.
260 gr maki (1-3/4 cup)
1 lyzeczka polskiego - 2 amerykanskiego proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody oczyszczanej
wloskie orzechy i rodzynki - na objetosc "czubata szklanka" - 2 garscie
kilka kropel olejku pomaranczowego
Rozgrzac piec do 160C/325F. Wysmarowac maslem i oproszyc maka 1 forme do
keksu (jak dno od trumny). W mikserze polaczyc cukry z olejem, dodac
jajka, ubijac 1 minute. Zmieszac make z proszkiem i soda, i dodac polowe
do miksera. Ubijac 1 minute, dodac banany i reszte maki, ubijac 3
minuty. Jesli ubijamy recznym
mikserem, nalezy banany zmiazdzyc widelcem. Mikser wolnostojacy ma
wystarczajaco sily, ze zrobi z nich papke. Dodac rodzynki i orzechy,
wymieszac lyzka, przelac do formy, piec 90 + minut. Sprawdzic patyczkiem
w srodku. Musi byc bardzo brazowy, i bedzie mial ladne pekniecie wzdluz,
a orzechy i rodzynki nie opadaja
na dno.
A propos ciemniejacych bananow i co z nimi zrobic. Gdy sa juz bardzo
dojrzale, mozna je zamrozic. Gdy sie ma 3, mozna zrobic ciasto. Latwo
sie obieraja po zamrozeniu i zupelnie nie zmieniaja smaku ciasta.
Magdalena Bassett
(C)Copyright 2001 All rights reserved
----------------------------------------------------
----------------------
------
|