Data: 2007-04-08 08:48:14
Temat: Re: mąka macowa...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <eva9pi$220g$2@bowmore.utu.fi>,
"Tusiek" <b...@n...poczta.onet.pl> wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał:
> //cut
> [mąka macowa do paschy]
> > A możesz przytoczyć ten przepis? Chociażby w skrócie. I skąd pochodzi?
> > Pierwszy raz słyszę o dodawaniu mąki, jakiejkolwiek, do paschy. O jaką
> > paschę chodzi?
> > Władysław.
> Przepis za "Ciasteczka - 1001 przepisów z całego świata i na każdą okazję",
> Wyd. Reader's Digest, str.316
> "Ciasteczka paschalne"
> 5 dużych jajek,
> 2 i pół szkalnki cukru,
> 1 i ćwierć szklanki oleju
> 1 i ćwierć mąki macowej (nie ma podanego jakiej objętości, ale domyślam się,
> że chodzi o szklankę)
> 1 i pół szklanki niesłodzonego kakao
> 1 i ćwierć szklanki drobno posiekanych orzechów pekan
>
> Masę się piecze w 160stopniach przez 35 minut.
A to rozumiem. To nie jest jednak nic z tego, co w polskiej tradycji
kulinarnej nazywa się paschą.
Pozdrawiam,
Władysław
|