Data: 2006-10-22 10:00:19
Temat: Re: makaron do lazanii
Od: "darkblue" <n...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Ja robie tak:
> 2 szklanki maki z pszenicy durum (semolina)
> 2 jajka
> szczypta soli
> ciepla woda - ile wejdzie
> W mikserze polaczyc skladniki dodajac tyle wody, zeby ciasto bylo
> zwarte, ale elastyczne, albo wyrobic reka na stolnicy, zaczynajac od
> maki, w niej wglebienie, w to jajka, gdy zamieszane, dodac wode, sol, i
> wyrabiac, az elastyczne. Przykryc scierka, odstawic na pol godziny, i
> rozwalkowac.
> jesli masz maszynke Atlas do walkowania makaronu, do lasagne polecam
> grubosc #4.
no wczoraj robilem lasagne :) wraz z ciastem swojeskiej roboty. wyszlo
znkomicie. wszakze sosy zaraz po upieczeniu okazaly sie troche rzadkie i
troche sie rozklejala. dlatego jak ktos napisal dobrze jak sie pozwoli lekko
ostygnac daniu
poza tym makaron wyszedl pierwsza klasa. na 1 naczynie zaroodporne (5 warstw
makaronu) dalem ok 400-500 g. maki, 2 jajka szczypte soli i goraca
przegotowana wode (tyle zeby ciasto ladnie sie ulozylo)
sos m,iesny (pol wolowinki i pol wieprzowinki wyszedl extra. aczkolwiek
polecam robic gesciejszy (dac odparowac wodzie). polecam pol szklanki wina
wytrawnego dodac. uszlachetnia smak.
co do beszamelu - rowniez wyszedl calkiem niezly. rozrabialem na mleku a nie
na smietanie o wyszedl taki troche w smaku mleczny. dodawalem oczywiscie
galke muszkatalowa. rowniez polecam zrobic gestrzy
ogolne dane bardzo pracochlonne. mycia po pracy wiecej niz robienia :))) w
kazdym razie wyszlo wczoraj na kolacje 1 pelne naczynie zaroodporne i mala
miseczka na pozniej :) dzis rano probowalem i zimne lepsze niz cieple.
polecam i dziekuje wszystkim za podpowiedzi.
|