Data: 2004-04-26 11:46:07
Temat: Re: mąki, skóra kurczaka, przypalony omlet
Od: "Małgorzatka+" <m...@i...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Wiedźma" <w...@t...pl> napisał w wiadomości
news:c6idn5$86k$1@kastor.ds.pg.gda.pl...
[ciach wszystko]
Hej Wiedźma !
Wklejam Ci post Sowy z pl.soc.dzieci gdzie jest napisane jak gotować
strączkowce:
"Porządnie ugotowane rośliny strączkowe nie wzdymają.
Jadam sporo strączkowych i nie cierpię na wzdęcia - no chyba że się piwa
obżłopię. ;-)
Strączkowe należy zalać wrzątkiem i odstawić do namoknięcia, potem odlać tą
odstaną wodę, nasiona przepłukać włożyć do garnka, zalać świeża wodą i
gotować z dodatkiem kminku.
Osoby strachliwe, lub o dużych skłonnościach do wzdęć mogą jeszcze raz odlać
wodę tuz po zagotowaniu i gotować strączkowe w nowej.
A już kompletnie nie powodują wzdęć drobne strączkowe, typu czerwona
soczewica, czy fasolka mung - jadają je moje dzieci od malutkiego i żadna
nie miewa problemów ze wzdęciami.
Sowa"
Pozdrawiam,
Małgorzatka
|