Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!pwr.wroc.pl!panorama
.wcss.wroc.pl!news.man.poznan.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: "Barbara Hevelke" <b...@z...pg.gda.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: makowiec
Date: Fri, 16 Jun 2000 23:20:09 +0200
Organization: CI TASK http://news.task.gda.pl/
Lines: 41
Message-ID: <8ig4rf$6ib$1@korweta.task.gda.pl>
References: <XG225.14003$DC.338570@news.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: ppp2.immt.gdynia.pl
X-Trace: korweta.task.gda.pl 961255087 6731 153.19.228.241 (17 Jun 2000 15:18:07 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: 17 Jun 2000 15:18:07 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Subject: Odp: makowiec
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Notice1: This post has been postprocessed on the news.task.gda.pl server.
X-Notice2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:29845
Ukryj nagłówki
Użytkownik asia <j...@h...com.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:XG225.14003$D...@n...tpnet.pl...
> Witam !
> Poszukuje SPRAWDZONEGO przepisu na makowiec, taki na cienkim kruchym
> spodzie, z gruba warstwa masy makowej i posypka na gorze.
> Mmmmmm......moje ulubione ciasto, ale nie wiem jak je zrobic. Zawsze
kupuje.
> Dziekuje Ci, Ula, za przepis, ale to nie to czego szukam. Musi byc kruche
> ciasto i posypka! Przewaznie w roznego rodzju ciastkarniach sprzedaja 2
> rodzaje makowca: rolade i wlasnie taki z posypka. Jak go zrobic?
> Asia
>
Ja czasem robie tak:
Kruche ciasto:
1 kg maki
600 g masla (lub margaryny)
600 g cukru pudru
1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
4 zoltka
3 lyzki smietany
zagniatam ciasto i chowam do lodowki na co na co najmniej pol godziny
Masa makowa:
2 lyzki masła utrzyj (mozna mikserem) z 2 jajkami i 1 szklanka cukru.
Nastepnie dodaj 2 lyzki smietany i zapach lub cukier waniliowy (2 paczki) i
wymieszaj z 2 szklankami maku (oplukany mak zalac wrzatkiem, gotować 10-15
minut i zmielic 3 razy- dodawac lekko cieply)
Na kruchy placek nakladam mase makowa, na wierzch albo paski kruchego ciasta
albo kruszonka (jesli jej nikt wczesniej nie zje) - maslo, maka i cukier
puder zagnieciome razem i rozcierane z reku nad ciastem (spadaja takie male
kawalki)
Mam nadzieje, ze o to Ci chodzilo
Pozdrawiam
Basia H.
|