Data: 2001-11-24 12:37:24
Temat: Re: mango-jakie kupowac?
Od: "Anna Sheridan" <a...@o...com.au>
Pokaż wszystkie nagłówki
.
> dwa razy jmuz kupilam. mialy zaczerwieniona skorke wiec myslalam ze jest
ok.
> po przekrojeniu bylo twarde i bez smaku. takie "nic"
>
> w czym tkwi urok tego owocu? czy kupujac mango trzeba zwrocic uwage na
> jakies znaki szczegolne/
>
> Mechcia
Powinny byc miekkie w dotyku i pachniec bosko. Jak sa twardawe, poloz, niech
dojrzeja. Mango najlepiej poczesciowac nastepujaco - przekroic jakby na pol,
ale troche od centrum, zeby ominac duza, plaska pestke. Tak samo z drugiej
strony - zeby zostal gruby plaster zawierajacy te pestke. Potem miazsz w
tych polowkach pokroic nozem w skosna kratke, ale bez przecinania skorki.
'Wypuczyc' te polowki na ksztalt jeza (kolce to ta skosna kratka). Sciac te
kratkowe kwadraciki (ogolic jeza). Miazsz powinien byc baardzo soczysty,
miekki i pachnacy. Wspaniale z lodami waniliowymi, w salatkach owocowych
albo 'same w sobie'.Jak raz zjesz takie dojrzale mango, bedziesz wiedziala o
co chodzi :-)
Ania
|