Data: 2004-03-27 18:25:39
Temat: Re: marmite?
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
kiedyś była cała dyskusja na ten temat, a to definicja:
"...marmite to pasta drozdzowa, do ktorej wykorzystuje sie odpady
browarnicze.
jest bardzo SPECYFICZNA pod wzgledem smaku i zapachu. nietrudno zgadnac,
ze takie cos mogli wymyslic tylko brytyjczycy, u ktorych marmite nalezy do
kanonu narodowych przysmakow. ze wzgledu na bogactwo witamin marmite byl
przez wiele lat zalecany tam przez lekarzy dzieciom. w koncu zrezygnowano,
bo jednoczesnie jest bardzo slony. brytyjczycy smaruja sobie nim tosty,
dodaja do zup i sosow. nawet smaruja ogorki zamiast je posolic :-)
vegemite jest australijskim klonem marmite. nie zawiera witaminy b12 i
podobno jest mniej smaczny, tak przynajmniej mowia brytole :-)..."
|