Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Dominik Jan Domin" <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: marzy mi sie taki tort...
Date: Wed, 20 Sep 2006 13:34:15 +0200
Organization: Onet.pl
Lines: 33
Message-ID: <eer8mq$f4c$1@news.onet.pl>
References: <3...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 158.75.31.20
X-Trace: news.onet.pl 1158751770 15500 158.75.31.20 (20 Sep 2006 11:29:30 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...onet.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 20 Sep 2006 11:29:30 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Sender: zIyicQt0BZeh1bE33IjxnP9lnoEGNisg
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:278440
Ukryj nagłówki
Użytkownik "magda" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:32ef.00000095.45111cc2@newsgate.onet.pl...
> dosc wytrawny, z wisniami z likieru (amaretto?), w polewie
> czekoladowej.....
>
> jako, ze bylby to moj pierwszy tort mam dwa pytania:
> czym nasaczyc biszkopt? to powinno byc cos o smaku cytrusowym czy
> raczej...
> nie wiem... kawowym??
>
> jak zrobic polewe czekoladowa?
> bardzo mi zalezy, zeby nie byl to tlusty krem, a ciemna polewa
> czekoladowa.
> nie wyobrazam sobie, ze po prostu rozpuszczona gorzka czekolada bedzie
> dobra.
> polewa ma byc dosc twarda (nie mazista), ale nie krucha i dac sie nalozyc
> dosc
> grubo... idealem jest tort bostonski z coffee heaven, ktorego niestety
> nadal
> nie jestem w stanie powtorzyc :((
Tortu wyżej wspomnianego nie jadłem, w T. nie ma CH, ale:
- zwykła, rozpuszczona czekolada będzie dobra jako polewa (możesz dodac
kilka łyzek smietanki) - tylko kup dobrą czekoladę, taka, ktroa sama w sobie
jest smaczna;
- osobiście ostatnia warstwe wisni dałbym na górę, tuż pod czekoladę.
DJD
|