Data: 2003-03-31 15:44:22
Temat: Re: masala [P]
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Anna Styś" <a...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b5uqg2$jgt$1@news.onet.pl...
> Co to jest? Pytałam w sklepie ale nikt nie wie. Mam w przepisie:
>
> >2 lyzeczki Pundzabskiej mieszanki garam masala
>
> Pozdrawiam,
> Anna Styś
>
>
Witam wszystkich
oto kilka przepisów na różna massale
użyte skróty:
Ł = łyżka
ł = łyżeczka
GARAM MASSALA
źródło: "Kuchnia wedyjska
kminek mielony 5 Ł
pieprz czarny mielony 6 Ł
cynamon w proszku 1,7 Ł
goździki mielone 1,5 Ł
kardamon mielony 2,5 Ł
kolendra mielona 6 Ł
liście laurowe mielone 2 Ł
gałka muszkatołowa mielona 1 ł
podgrzewać na patelni na dużym ogniu 30 sekund,
przechowywać w szczelnym szklanym naczyniu
PUNCH MASALA
źródło: Kuchnia indyjska
kminek indyjski 2 ł
nasiona czarnuszki (łac. Cuminum nigrum) 2 ł
czarna gorczyca 2 ł
anyż 2 ł (lub zamiast tyle samo nasion kopru włoskiego)
nasiona kozieradki 1 ł
zmieszać, zmielić, przechowywać w szczelnym słoju
GARAM MASALA
źródło: Kuchnia indyjska
ziarna kolendry 4 ł
kminek indyjski 2 ł
pieprz czarny 2 ł
nasiona kardamonu 2 ł
goździki całe 1 ł
cynamon 2 ł
2 laski wanilii
0,5 gałki muszkatołowej
Podgrzać na patelni 30 s., zmielić, przechowywać w szczelnym słoju
Obie książki (a właściwie broszury) kupiłem ok. 15 lat temu od Krysznowców.
pozdrawiam
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|