Data: 2004-01-22 01:39:54
Temat: Re: masala - korekcja - usunelam linijke po angielsku
Od: "Izabela Sowula" <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
bo by popsula przepis X8-)
Izabela Sowula <i...@W...gazeta.pl> napisał(a):
> pinia <e...@w...pl> napisał(a):
>
> > witam ponownie
> > cułuski wyszły cudeńko,a po całuskach napiłabym się masali no właśnie w
> > skład wchodzą : imbir , chyba mleko i dalej nie wiem. pomożecie po raz
> > ko,lejny?
> >
> >
> Masala chai - czyli herbata masala to miesznka przypraw korzennych
zagotowana
> z woda i do tego przed piciem do smaku dodaje sie cieplego mleka.
> Przykladowa proporcja:
> 1 szklanka wody
> 1,5 lyzeczki cukru
> 1 zielony kardamon
> 2 ziarna pieprzu
> 1 gozdzik
> 3 lyzeczki sypkiej herbaty
> 0.5 szklanki cieplego mleka.
> Zagotuj wode z cukrem w malym naczyniu, gdy zawrze dodaj pzyprawy i
herbate,
> odstaw na bok na 2-3 minuty.
>
> Precedz herbate do filizanki, uzupelnij mlekiem do smaku.
> Oprocz powyzszych przypraw korzennych dodac mozna rowniez:
> cynamon, imbir, czarny kardamon, anyz, ziele angielskie, wanilia. miod
> zamiast cukru
>
> Inny przepis:
> na 4 filizanki potrzeba:
> 10 pokruszonych ziaren kardamonu
> 5 gozdzikow
> 2 male kawalki kory cynamonowca
> 5 cm obranego swiezego cynamonu
> 1 laska cynamonu
> 3 szklanki wody
> Polaczyc przyprawy korzenne z woda, zagotowac, zmniejszyc ogien, trzymac
> prawie wrzacy napar na ogniu przez 15 min.
> Dodac 4 torebki herbaty, 1/3 szklanki miodu ( ilosc miodu wg. uznania)
> Wylaczyc ogien, zostawic herbate w naczyniu przez kolejnye 3 minuty.
> Przecedzic, podgrzac 1.5 szklanki pelnotlustego mleka i dodac go do herbaty.
> Podawac od razu
>
> Iza
ps - usunelam nastepujaca linijke -
> Bring to a boil, then reduce heat and simmer for about 15 minutes.
>
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|