Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!newsfeed.silweb.pl!polsl.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: maselko
Date: Mon, 6 Feb 2006 07:42:37 +0100
Organization: Politechnika Slaska, Gliwice
Lines: 43
Message-ID: <ds6r4l$ug$1@polsl.pl>
References: <ds5h0i$bsf$1@nemesis.news.tpi.pl> <ds5kmf$sl0$1@news.dialog.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 213.227.72.169
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: polsl.pl 1139208149 976 213.227.72.169 (6 Feb 2006 06:42:29 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 6 Feb 2006 06:42:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:259513
Ukryj nagłówki
Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ds5kmf$sl0$1@news.dialog.net.pl...
>
> > tylko nie piszcie aby nie wstawiac do lodowki itp:)
> > stoi na polce i jest cholernie twarde dodac olej czy co??
>
> polecam maslo mazurskie z olejem ,po wyjeciu z lodówki mozna smarowac
> spokojnie kanapki.
Hmmm maslo z olejem?
to raczej juz nie maslo :)
a jakis MIX po prostu
Margaryna
Tłuszcz spożywczy pochodzenia roślinnego, ma postać zestalonej emulsji. Jest
zbliżona pod względem
konsystencji, smaku, wyglądu i wartości odżywczych do masła. Zawiera 80-85%
tłuszczu, jej wartość
energetyczna wynosi 3200kJ/100g (790kcal/100g).
Skład margaryny
faza wodna (rozproszona) ukwaszone mleko z dodatkami smakowymi
rozpuszczonymi
w wodzie; sól, cukier, kwas cytrynowy, aromaty oraz środek
konserwujący (najczęściej benzoesan sodu).
faza wodna (ciągła) dawniej miękka frakcja łoju wołowego, obecnie
mieszanina
częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych z dodatkiem
emulgatora, olejów, barwników oraz syntetycznych witamin
A i D.
Margaryna może w sporym stopniu zastępować masło w żywieniu osób dorosłych,
lecz nie
powinna być spożywana przez dzieci, młodzież i osoby starsze.
|