Data: 2006-02-06 06:42:37
Temat: Re: maselko
Od: "Misiek" <p...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "pamana" <b...@a...pl> napisał w wiadomości
news:ds5kmf$sl0$1@news.dialog.net.pl...
>
> > tylko nie piszcie aby nie wstawiac do lodowki itp:)
> > stoi na polce i jest cholernie twarde dodac olej czy co??
>
> polecam maslo mazurskie z olejem ,po wyjeciu z lodówki mozna smarowac
> spokojnie kanapki.
Hmmm maslo z olejem?
to raczej juz nie maslo :)
a jakis MIX po prostu
Margaryna
Tłuszcz spożywczy pochodzenia roślinnego, ma postać zestalonej emulsji. Jest
zbliżona pod względem
konsystencji, smaku, wyglądu i wartości odżywczych do masła. Zawiera 80-85%
tłuszczu, jej wartość
energetyczna wynosi 3200kJ/100g (790kcal/100g).
Skład margaryny
faza wodna (rozproszona) ukwaszone mleko z dodatkami smakowymi
rozpuszczonymi
w wodzie; sól, cukier, kwas cytrynowy, aromaty oraz środek
konserwujący (najczęściej benzoesan sodu).
faza wodna (ciągła) dawniej miękka frakcja łoju wołowego, obecnie
mieszanina
częściowo utwardzonych tłuszczów roślinnych z dodatkiem
emulgatora, olejów, barwników oraz syntetycznych witamin
A i D.
Margaryna może w sporym stopniu zastępować masło w żywieniu osób dorosłych,
lecz nie
powinna być spożywana przez dzieci, młodzież i osoby starsze.
|