Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!not-for-mail
From: "yapann" <y...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: % masła w maśle
Date: Sun, 26 Jul 2009 22:38:41 +0200
Organization: http://news.icm.edu.pl/
Lines: 83
Message-ID: <h4iepk$gd1$1@achot.icm.edu.pl>
References: <c...@2...googlegroups.com>
NNTP-Posting-Host: chello089077091230.chello.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: achot.icm.edu.pl 1248640628 16801 89.77.91.230 (26 Jul 2009 20:37:08 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 26 Jul 2009 20:37:08 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <c...@2...googlegroups.com>
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.0.6001.18049
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Windows Mail 6.0.6001.18000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:323730
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:c05ae586-0da3-4c04-913d-fe4135307507@26g2000yqk
.googlegroups.com...
> Proponuję, by od czasu do czasu na tym forum zrobić antyreklamę
> partaczom i oszustom.
polecam rozwinięcie pomysłu do czegoś bardziej radykanlnego (co może też
uwzględniać zaproponowaną aktywność)
'antyreklama' to za mało - prócz opini subiektywnych (a tylko chyba tym
dysponujemy, w sensie nie możemy wykonać hoklogowanych testów..),ale może
możemy jakoś skuteczniej się domagać pewnych zasad czy wprowadzenia jakiś
procedur... uporczywie, latami, do skutku.
Ja akurat masło bym chętnie wywaliła z lodówki na dobre, no ale lubię i nic
mi nie może pomóc ;> - tylko że nie ma czym sobie pofolgować.
Użytkownik "jadrys" <C...@y...com> napisał w wiadomości
news:h49t5j$pki$4@news.onet.pl...
> Problem tylko w tym że na dzień dzisiejszy nie ma dobrego masła od
> _żadnego_ producenta... Przynajmniej ja nie znam takiego.
to fakt, spędziłam dużo na organoleptyce masła i to wszystko falsyfikat a
nie masło.
Masło z masła jadłam we Francji (sowicie korzystałam, jak taka co z Polski
przyjechała :) ) - po porwrocie do nas - to coś po spróbowaniu poszło w
kosz. Ale "nie ma się co martwić", producenci na pewno już pracują nad
udawaczami smaku masła, jakiś a'la glutaminian, od których nie można oderwać
języka.
> Problem tylko w tym że na dzień dzisiejszy nie ma dobrego masła od
> _żadnego_ producenta... Przynajmniej ja nie znam takiego.
Dobre masło:
"Masło Fińskie" - w granatowym papierku.
"Lurpak" - w srebrnym (chyba, bo własnie wyrzuciłam papierek).
przyznam, że fińskie też nie utrzymało się u mnie (acz duuużo lepsze, niż
pozostałe 'z półki'), jakiś czas wolałam President. Docelowo obecnie za
znacznie lepsze uważam francuskie w złotym papierku, płaska kostka, nie
podam nazwy z pamięci (jakaś fancuska). Póki co nadal kupuję też masło z
Krakowkiego Kredensu. Tylko 'czekam', aż oba się popsują.
Cena: a nie sądzicie, że to cena podróbki jest niższa, i cena prawdziwego
masła musi być wyższa? Ostatecznie nie jest to produkt, który dobrze jeść
likogramami - mniej pójdzie na lekarzy :)
Osobiście wolę zjeść rarrytas (z racji na nieuniknionej konsekwencji
przemysłu, tak ten produkt chyba trzeba zacząć klasyfikować...) w cenie
rarrytasa, niż obfitować w uśrednione. Ekonomem nie jestem, ale najprościej
szacując, jeśli kostka kostka czegoś z zawartością masła 20% kosztuje 2,5zł,
to kostka _masła kosztuje 12,5zł
jeśli więc w nibymaśle jest (oby) 40% masła, to kostka powinna kosztować z
7,5
Ile jest to nie wiem, ale wnioskując z cen chyba nie więcej, niż połowa.
Łudzę się, że jeśli pojawi się wiecej radykalnych smakoszy masła, to wpłynie
to na posytywnie opłacalność przez odpowiednią politykę biznesową
producentów ...
Użytkownik "mal" <m...@g...com> napisał w wiadomości
news:643268ee-11ae-4549-b34f-43c9a9afc361@h18g2000yq
j.googlegroups.com...
> a dominuje mleko w proszku.
i to następny powód do melczarnianej depresji - czję się jak jakiś
doświadczalny kosmonauta i nie wiem, do kogo się poskarżyć
|