Data: 2001-10-08 13:28:07
Temat: Re: maslo orzechowe
Od: Dorota Szeliga <d...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
iza <i...@h...pl> wrote:
> Poradzcie mi prosze co zrobic z pol kilogramowym sloikiem masla
> orzechowego...
Polecam
AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
1/2 szkl. masła orzechowego
1/2 kostki masła
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka cukru waniliowego
Najpierw połącz ręką w misce wszystkie składniki, oprócz mąki (masło
powinno być miękkie).
Następnie, cały czas zagniatając, dodawaj stopniowo mąkę. Powstanie
gładkie ciasto. Ulep z niego
kulki o średnicy 3-4 cm. Każdą kulkę spłaszcz w dłoniach. Widelcem
odciśnij na ciastkach kratki.
Piecz 10-14 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C, aż będą złote.
Przepis pochodzi z Uczty Wegetariańskiej http://uczta.vege.pl/.
Wypróbowywałam go wielokrotnie, nawet specjalnie w tym celu skłoniłam
siostrę do przywiezienia mi 2 kilo masła orzechowego z Holandii ;-).
Dorota
|