Data: 2009-02-12 22:07:10
Temat: Re: maszynka do chleba
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Thu, 12 Feb 2009 19:56:45 +0100, Tomasz Nowicki napisał(a):
> Dnia Thu, 12 Feb 2009 18:14:32 +0100, Ikselka napisał(a):
>
>> Możesz podać model i markę? - moja Alaska uparcie rumieni tylko boki i
>> spód, wierzch jest raczej mało apetyczny, co mnie skutecznie już
>> zniechęciło. Pieke zimą w piekarniku, ale latem dobrze byłoby mieć coś
>> innego do wyboru.
>
> Alaska, a jaki model?
A, jakas dwumieszadlowa, nie chce mi się sprawdzac, bo umieszczona na
najwyższej półce w spiżarni - cieżki dostęp.
> W każdym razie taka na jedno mieszadło.
Moja ma dwa.
> Hinty:
> - pojemnik smaruję oliwą przed zapodaniem składników
Smaruje tylko mieszadła. Boki i spód chleba są przumienione zadowalająco.
> - ustawiam przyrumienianie na "średnio"
Ja na "mocne" - i nic nie pomaga.
> - używam mąki "Chleb polski", z amarantusem (gorzej rośnie) lub z orkiszem
> (pięknie rośnie i się przyrumienia)
> - stosuję maślankę (różnych firm) i ocet winny
>
> T.
Wydaje mi się, że wszystko zależy jednak od szczegółow konstrukcyjnych -
umieszczenia i kształtu grzałki, kształtu pokrywy (wpływ na obieg
powietrza) itp, a nie od składu ciasta.
|