Data: 2004-04-20 18:33:23
Temat: Re: maszynka do lodów
Od: "likaon" <l...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Lenka" <m...@i...pl> napisał w wiadomości
news:04042006380111@polnews.pl...
> >Dziś własnoręczne kręcenie lodów to anachronizm.
> >likaon
> >
> Anachronizm powiadasz... Cóż, jeśli chodzi o to, żeby było prościej i
> szybciej, to najprościej pójść do sklepu. Jeśli natomiast chodzi o to, że
w
> maszynce lody można robić z "cieńszej" śmietany, żeby były "pulchne" i nie
> oddzielała się woda i tłuszcz - to kwestia wprawy.
Pisząc o anachroniźmie miałem na myśli przede wszystkim zagrożenie
sanitarne. Lody dość często i szybko ulegają zarażeniu. Trudno sobie
wyobrazić robienie lodów z kilku jajek i kilku pojemniczków śmietany dla
kilku osób. To jednak muszą być większe ilości, aby te lody były lodami, a
nie tylko zmiksowaną zmarzliną.
Oczywiście można odwoływac się do tradycji dworów, gdzie kręcono lody, ale
to były wtedy przyjęcia. Nawet łosia w potrawce można było zjeść. Gdzie dziś
kupić mięso z prawdziwego łosia? Starego woła szybciej się trafi niż łosia.
> Nie mam zamiaru prowokować dyskusji co lepsze. Sądziłam poprostu, że na
lody z
> maszynki są specjalne przepisy.
> W tej kwestii pozostanę anachroniczna i mogę mieć tylko nadzieję, że
nikomu to
> nie przeszkadza... A jeśli nawet...
Ależ to jest grupa dyskusyjna, a nie Plenum KC naszej Partii, gdzie
tow.Wiesław przedstawia jedynie słuszną ocenę rzeczywistości.
Każdy może mieć swoje racje.
likaon
|