Data: 2006-08-02 07:29:16
Temat: Re: maszynka do mielenia Diane - jak czyścić?
Od: "Panslavista" <p...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> wrote in message
news:eapfov$i96$1@opal.icpnet.pl...
> Za Waszą radą kupiłam parę miesięcy temu maszynkę Diane, ale mam jeden
> problem.
> Jak czyścić ostrze i "sitko" maszynki, aby nie rdzewiały? Po użyciu
> ostatnio je umyłam i postawiłam na suszarce, żeby odciekły. Jednak oba
> elementy pokryły się rdzą. A nie mam tyle cierpliwości, żeby każdą dziurkę
> czyścić np. suchym wacikiem.
>
> Jak Wy sobie z tym radzicie?
>
> Pozdrawiam
> Barbara i Maleńka
Wystarczy metalowe części wysuszyć nad płomieniem palnika lub suszarką do
włosów, można też przystawić do rury ssącej odkurzacza. Następnie posmarować
olejem. Rude - użyć sody, Inhibolu lub WD40 - ale wtedy po sodzie wymyć
wrzątkiem - szybko wyschnie drogą naturalną, a po pozostałych środkach przed
użyciem dokładnie wymyć sodą lub wrzątkiem z płynem do mycia naczyń.
Uwaga - sody nie używać do naczyć z aluminium lub jego stopów np.ZNAL -
częsty materiał na korpusy maszynek do mięsa, tarek i szatkownic - lekki i
łatwo odlewa się nawet skomplikowane kształty.
|