Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.t
pi.pl!not-for-mail
From: DVD_multiregion <d...@c...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mazurek
Date: Thu, 28 Mar 2002 22:28:52 +0100
Organization: DVD_multiregion
Lines: 40
Message-ID: <3...@c...net>
References: <a7tdna$r7u$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa76.gliwice-labedy.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1017350721 16655 217.96.198.76 (28 Mar 2002 21:25:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 28 Mar 2002 21:25:21 +0000 (UTC)
X-Accept-Language: en
X-Mailer: Mozilla 4.76 [en] (Win98; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:102266
Ukryj nagłówki
Wojciech Chudowski wrote:
>
> Pilnie proszę o przepis na mazurek orzechowy na kruchym cieście!!!
Przepis na orzechowiec / mazurek.
CIASTO (kruche)
4 szklanki maki
1,5 kostki masła
6 żółtek
3 dag cukru pudru lub waniliowego
płaska łyżka proszku do pieczenia
zagnieść ciasto 2/3 upiec; resztę osobno upiec
MASA (budyniowa)
2 całe jajka utrzeć z pół szklanki cukru pudru + 2 łyżki mąki (mikserem)
zagotować 0,5 l. mleka i wrzącym mlekiem zalać masę mieszając do
zgęstnienia (koniecznie podgrzewać całość na parze lub w garnku z ciepłą
wodą)
otrzymany budyń wystudzić; do masy dodać 20 dag mielonych orzechów
włoskich i 1 kostkę masła, całość wymieszać można dodać kieliszek
koniaku.
na upieczone ciasto nakładamy masę następnie konfiturę z wiśni (jeżeli
dżem to przed masą) na to pokruszyć resztę ciasta + polewa czekoladowa
Ciasto nabiera najlepszych parametrów do konsumpcji po 48h od
upieczenia.
Polecam! Tylko uwaga na kalorie!!!
M.
--
===============================
Najnowsze DVD Pioneer - czytają
wszystko oprócz kartki papieru!
http://clonex.a4.pl/?dvd=sklep
mailto:d...@c...net
===============================
|