Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia mazurek i sernik

Grupy

Szukaj w grupach

 

mazurek i sernik

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 41


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2007-03-28 14:11:51

Temat: mazurek i sernik
Od: Kasia <k...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

poszukuję fajnego przepisu na mazurek czekoladowy i pomarańczowy, oraz
na sprawdzony puszysty sernik

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2007-03-28 15:24:38

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "Bożena" <n...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

"Kasia" wrote in message news:eudsk7$nom$1@srv.cyf-kr.edu.pl...
> poszukuję fajnego przepisu na mazurek czekoladowy i pomarańczowy, oraz na
> sprawdzony puszysty sernik


Tu: http://kuchenna.host.sk w dziale "Przepisy grupowe" znajdziesz ponad 20
przepisów na mazurki (w tym czekoladowy i kilka pomarańczowych m.in. Qd i
Joli L-L).

Bożenka z Wilna :)
słoneczna miodzio dziewczyna
Strona grupowa - http://kuchenna.host.sk


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2007-03-28 15:33:29

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On Mar 28, 4:11 pm, Kasia <k...@g...com> wrote:
> poszukuję fajnego przepisu na mazurek czekoladowy i pomarańczowy, oraz
> na sprawdzony puszysty sernik

Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :

Sernik XL-ki :-)

Przepis na duża tortownicę - w takiej piekę. Uwaga - sernik BARDZO
rośnie, potem trochę opada, więc zostawcie miejsce na tę dodatkową
objętość - nakładac masę do 2/3 - góra 3/4 wysokości
tortownicy/blachy.

Składniki:
1 kg sera tłustego 3-krotnie zmielonego (można kupić taki np. z
Kozienic, albo zemleć samemu w maszynce lub malakserze)
7-8 jajek
35-40 dag cukru
1 i 1/2 budyniu waniliowego (najlepszy Dr Oetker - zwykły, nie
"Ulubiony"!)
200 ml śmietany gęstej (jeśli zebrała się serwatka - odlać)
150 g miękkiej margaryny "Kasi" lub najlepiej prawdziwego, też
miękkiego, masła
cukier waniliowy - 1 op.
rodzynki lub morele suszone posiekane (jeśli ktoś lubi)
szczypta soli
drobno otarta skórka z 1/2 sporej cytryny - koniecznie.


Przygotowanie:
Ser odcisnąć mocno i 3 razy zemleć lub utrzeć na krem w malakserze.
Przełożyć do głębokiej miski.
Rodzynki (morele) wypłukać, sparzyć, odcisnąc w ściereczce,
wymieszać w miseczce z 1 płaską łyżeczką budyniu suchego.
Żółtka oddzielone od białek utrzeć z cukrem, skórką cytrynową i
cukrem waniliowym na pianę - tj. aż powstanie biaława puszysta
masa.
Dodać bardzo miękki tłuszcz, utrzeć na puch.
Tę masę dodać do sera i wymieszać.
Śmietanę wymieszać z proszkiem budyniowym, dodać do masy serowej,
wymieszać mikserem bardzo starannie.
Ubić pianę z białek z solą, dodać do masy serowej, DELIKATNIE
wymieszać ŁYŻKĄ (nie mikserem!) zabierając masę od dna ku górze.
Podczas tej czynności wsypać oprószone budyniem rodzynki.
Masa może być dość lejąca, ale to normalne i prawidłowe.
Przełożyć do dużej tortownicy natłuszczonej i wysypanej maką (na
dnie położyć natłuszczony krążek papieru do pieczenia też
posypując go mąką - łatwiej potem oddzielić sernik od formy -
wystarczy po odwróceniu sernika zdjąć ostrożnie papier z wierzchu)
kształtując powierzchnię tak, aby na środku warstwa masy była
najgrubsza - nawet o 2 cm.
Piec ok. 70-80 min.w temp. 160-165 st.C, kontrolując kolor wierzchu
ciasta - aby się nie przypaliło, ma być wyrażnie złociste, ale nie
brązowe. Jeśli trzeba, piec krócej.
Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, nie otwierać przez 5 min., potem
lekko uchylić na ok. 5 cm - podeprzeć drewienkiem i tak 10 minut.
Bardziej uchylić piekarnik o kolejne 5 cm na 15 minut.
Wyjąć ciasto nie potrząsając nim, postawić formę na ażurowej
podstawce lub innych tego typu przedmiotach (chodzi o stygnięcie
spodniej warstwy ciasta tak, jak wierzchniej). Pozostawić do
całkowitego ostudzenia, ale nie przetrzymywać w formie ponad ten
czas.
Boki ciasta delikatnie oddzielić nożem od formy.
Na wierzchu formy położyć płaski talerz lub tacę, przytrzymując
oburącz odwrócić błyskawicznie. Formę zdjąć, z wierzchu ciasta
delikatnie ściągnąć papier.
Jeśli powierzchnia sernika po upieczeniu jest wklęsła, przed
odwróceniem do góry dnem trzeba tę powierzchnię wyrównac bardzo
ostrym nożem, ścinając zbyt wysokie brzegi.
Sernik można polać czekoladą.
Smacznego!

XL :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2007-03-28 15:45:47

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
> chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :


Potwierdzam. Sernik pyszny i leciutki!!! Piekę go już kolejny raz.

Pzodrawiamy
Barbara i Marysia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2007-03-28 16:12:16

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: m...@y...com szukaj wiadomości tego autora

On Mar 28, 5:45 pm, "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
wrote:
> > Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
> > chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :
>
> Potwierdzam. Sernik pyszny i leciutki!!! Piekę go już kolejny raz.
>
> Pzodrawiamy
> Barbara i Marysia

Puchnę z zadowolenia :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2007-03-28 16:13:53

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@y...com> wrote in message
news:1175098336.475139.158910@y80g2000hsf.googlegrou
ps.com...
On Mar 28, 5:45 pm, "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
wrote:
> > Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
> > chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :
>
> Potwierdzam. Sernik pyszny i leciutki!!! Piekę go już kolejny raz.
>
> Pzodrawiamy
> Barbara i Marysia

Puchnę z zadowolenia :-)

IDEM WYDRUKOWAĆ


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2007-03-28 16:18:23

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


<m...@y...com> wrote in message
news:1175098336.475139.158910@y80g2000hsf.googlegrou
ps.com...
On Mar 28, 5:45 pm, "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl>
wrote:
> > Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
> > chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :
>
> Potwierdzam. Sernik pyszny i leciutki!!! Piekę go już kolejny raz.
>
> Pzodrawiamy
> Barbara i Marysia

Puchnę z zadowolenia :-)

I CAŁE ODCHUDZANIE DIABLI WZIĘLI...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2007-03-28 18:40:49

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:eue2l1$n9u$1@opal.icpnet.pl...
>> Podaję ponownie (bo poprzedni post usunęłam) mój przepis na sernik-
>> chmurkę - sprawdzony z sukcesem tu, w p.r.k. przez kilka osób :
>
To ja się przyłączę i zapytam o link do przepisu na taki "prawdziwy sernik" -
kilo białego sera, jajka, cukier puder i bodajże odrobina mąki ziemniaczanej,
ale nie jestem pewna. Najbardziej podstawowe produkty, żadnych budyniów ani nic
z tych rzeczy. Piekłam go dokładnie rok temu na Wielkanoc i wyszedł
rewelacyjnie, a przez ten czas wsiorbało mi przepis.
Kochani, dajcie linka.

Pozdrawiawm

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2007-03-28 18:56:02

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: BBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kajetana_Kinga aka Słowotok napisał(a):

> To ja się przyłączę i zapytam o link do przepisu na taki "prawdziwy
> sernik" - kilo białego sera, jajka, cukier puder i bodajże odrobina mąki
> ziemniaczanej, ale nie jestem pewna. Najbardziej podstawowe produkty,
> żadnych budyniów ani nic z tych rzeczy. Piekłam go dokładnie rok temu na
> Wielkanoc i wyszedł rewelacyjnie, a przez ten czas wsiorbało mi przepis.

Linka nie pamiętam, ale wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński już
do Ciebie leci,robisz na kruchym cieście lub nie:

1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.

Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk. Tylko ser, jajka, cukier i masło.

(Miałaś super konkurs, ale nie wyzbierałam się, by wysłać, co należało)
--
BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2007-03-28 19:04:03

Temat: Re: mazurek i sernik
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:euedhv$8rp$1@inews.gazeta.pl...
> Linka nie pamiętam, ale wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński już do
> Ciebie leci,robisz na kruchym cieście lub nie:
>
> 1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40 dag
> cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
> Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do utartego w
> makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z połowy cukru.
> Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą cukru, delikatnie
> wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.

Tak! To jest to właśnie :)) Ten sernik robiłam. Z rodzynkami, cukrem wanilinowym
i aromatem migdałowym.
Piekł się długo, bo około 1,5 h, ale jak na pierwszy sernik w życiu wyszedł
rewelacyjnie :)) Jakoś po niecałej godzinie musiałam go przykryć folią
aluminiową od góry bo się trochę przypiekł, a pod spodem się ruszało, ale ładnie
pod nią doszedł.
Zrobiłam jeszcze na święta moje ulubione ciasto drożdżowe (też z przepisu
grupowego, a jak) z powidłami śliwkowymi i jak do tego jest dobry żurek z białą
kiełbasą, to ja nic więcej spożywczego do szczęścia mieć nie muszę :).

> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
Tego nie rozumiem i nie wiem czy chcę zrozumieć ;)))

> (Miałaś super konkurs, ale nie wyzbierałam się, by wysłać, co należało)
Dzięki :) Tak z czystej ciekawości, co obstawiałaś? :)
Tak jak czytam kuchnię, książki, ogrody i koty i jeszcze do tego wszystkiego
pręgierz, to czasem muszę zerknąć komu na jakiej grupie odpowiadam, żeby nie
było OT :)

Pozdrawiam

K

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 ... 5


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

naczynie do zapiekanek
Bażanciarnia w Poznaniu.
WEDLINY...
{kuchenne} Mam problem z paragonem ze sklepu i.
Awokado

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »