Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: BBjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mazurek i sernik
Date: Wed, 28 Mar 2007 20:56:02 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 24
Message-ID: <euedhv$8rp$1@inews.gazeta.pl>
References: <eudsk7$nom$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<1...@l...googlegroups.com>
<eue2l1$n9u$1@opal.icpnet.pl> <eueco6$5nd$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: ablx193.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175107968 9081 83.7.217.193 (28 Mar 2007 18:52:48 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Mar 2007 18:52:48 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <eueco6$5nd$1@inews.gazeta.pl>
User-Agent: Thunderbird 1.5.0.10 (Windows/20070221)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294092
Ukryj nagłówki
Kajetana_Kinga aka Słowotok napisał(a):
> To ja się przyłączę i zapytam o link do przepisu na taki "prawdziwy
> sernik" - kilo białego sera, jajka, cukier puder i bodajże odrobina mąki
> ziemniaczanej, ale nie jestem pewna. Najbardziej podstawowe produkty,
> żadnych budyniów ani nic z tych rzeczy. Piekłam go dokładnie rok temu na
> Wielkanoc i wyszedł rewelacyjnie, a przez ten czas wsiorbało mi przepis.
Linka nie pamiętam, ale wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński już
do Ciebie leci,robisz na kruchym cieście lub nie:
1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40
dag cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do
utartego w makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z
połowy cukru. Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą
cukru, delikatnie wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają. Oczywiście
żadnych budyniów, też coś, żadnych mąk. Tylko ser, jajka, cukier i masło.
(Miałaś super konkurs, ale nie wyzbierałam się, by wysłać, co należało)
--
BBjk
|