Data: 2007-03-28 19:04:03
Temat: Re: mazurek i sernik
Od: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:euedhv$8rp$1@inews.gazeta.pl...
> Linka nie pamiętam, ale wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński już do
> Ciebie leci,robisz na kruchym cieście lub nie:
>
> 1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40 dag
> cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
> Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do utartego w
> makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z połowy cukru.
> Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą cukru, delikatnie
> wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
Tak! To jest to właśnie :)) Ten sernik robiłam. Z rodzynkami, cukrem wanilinowym
i aromatem migdałowym.
Piekł się długo, bo około 1,5 h, ale jak na pierwszy sernik w życiu wyszedł
rewelacyjnie :)) Jakoś po niecałej godzinie musiałam go przykryć folią
aluminiową od góry bo się trochę przypiekł, a pod spodem się ruszało, ale ładnie
pod nią doszedł.
Zrobiłam jeszcze na święta moje ulubione ciasto drożdżowe (też z przepisu
grupowego, a jak) z powidłami śliwkowymi i jak do tego jest dobry żurek z białą
kiełbasą, to ja nic więcej spożywczego do szczęścia mieć nie muszę :).
> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
Tego nie rozumiem i nie wiem czy chcę zrozumieć ;)))
> (Miałaś super konkurs, ale nie wyzbierałam się, by wysłać, co należało)
Dzięki :) Tak z czystej ciekawości, co obstawiałaś? :)
Tak jak czytam kuchnię, książki, ogrody i koty i jeszcze do tego wszystkiego
pręgierz, to czasem muszę zerknąć komu na jakiej grupie odpowiadam, żeby nie
było OT :)
Pozdrawiam
K
|