Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Kajetana_Kinga aka Słowotok <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mazurek i sernik
Date: Wed, 28 Mar 2007 21:04:03 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 36
Message-ID: <euee3m$c97$1@inews.gazeta.pl>
References: <eudsk7$nom$1@srv.cyf-kr.edu.pl>
<1...@l...googlegroups.com>
<eue2l1$n9u$1@opal.icpnet.pl> <eueco6$5nd$1@inews.gazeta.pl>
<euedhv$8rp$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.219.10.150
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1175108534 12583 81.219.10.150 (28 Mar 2007 19:02:14 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 28 Mar 2007 19:02:14 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2962
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2869
X-User: kajetana_kinga
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:294093
Ukryj nagłówki
Użytkownik "BBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:euedhv$8rp$1@inews.gazeta.pl...
> Linka nie pamiętam, ale wypraktykowany wielokrotnie sernik wiedeński już do
> Ciebie leci,robisz na kruchym cieście lub nie:
>
> 1 kg sera prawdziwego, najlepszego, 6 dużych najlepiej wiejskich jaj, 40 dag
> cukru pudru, 15 dag masła osełkowego, wanilia, skórka pomarańczowa.
> Sernik robisz zwyczajnie: przetarty ser dodajesz po odrobinie do utartego w
> makutrze masła, na przemian z koglem moglem z żółtek i z połowy cukru.
> Później, jak zużyjesz składniki, ubijasz białka z resztą cukru, delikatnie
> wszystko mieszasz + bakalie i do tortownicy.
Tak! To jest to właśnie :)) Ten sernik robiłam. Z rodzynkami, cukrem wanilinowym
i aromatem migdałowym.
Piekł się długo, bo około 1,5 h, ale jak na pierwszy sernik w życiu wyszedł
rewelacyjnie :)) Jakoś po niecałej godzinie musiałam go przykryć folią
aluminiową od góry bo się trochę przypiekł, a pod spodem się ruszało, ale ładnie
pod nią doszedł.
Zrobiłam jeszcze na święta moje ulubione ciasto drożdżowe (też z przepisu
grupowego, a jak) z powidłami śliwkowymi i jak do tego jest dobry żurek z białą
kiełbasą, to ja nic więcej spożywczego do szczęścia mieć nie muszę :).
> Robię to z 1,5 kg cukru, więc proporcje się zmieniają.
Tego nie rozumiem i nie wiem czy chcę zrozumieć ;)))
> (Miałaś super konkurs, ale nie wyzbierałam się, by wysłać, co należało)
Dzięki :) Tak z czystej ciekawości, co obstawiałaś? :)
Tak jak czytam kuchnię, książki, ogrody i koty i jeszcze do tego wszystkiego
pręgierz, to czasem muszę zerknąć komu na jakiej grupie odpowiadam, żeby nie
było OT :)
Pozdrawiam
K
|