Data: 2002-03-29 18:28:20
Temat: Re: mazurek kaimakowy MB - coś nie tak
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ania Onet wrote:
>
> zrobiłam wczoraj ciasto wg przepisu MB na mazurek kaimakowy. Nie wiem co
> było źle, ale w czasie pieczenia góra ciasta wyglądała jakby się gotowała, a
> po wyjęciu ostudzeniu i spróbowaniu ciasto było strasznie tłuste. Czy może
> była zła temp. piekarnika? Popsuł mi sie termometr i niestety muszę na
> wyczucie, biszkopty i drożdżowce wychodzą, mam wprawę, ale mazurki piekę raz
> w roku!
> POMOCY
>
> pozdr
> Ania
Aniu! Przykro mi, ze ci to ciasto nie wyszlo. Ja zawsze tak robie kruche
i zawsze wychodzi pyszne. O ile wiem, inni tez robili ciasto z tego
przepisu i wyszlo dobre. Ja uzywam tego przepisu rowniez na ciasteczka,
ktore ktos dopiero co chwalil, wiec wyszly. Czy jest szansa, ze twoj
piec byl za zimny? Jesli mozesz zmienic pozycje polki, to ustaw ja jak
najnizej, najblizej zrodla ciepla.
Czy tego przepisu uzywalas? Czy odwazylas skladniki? Moze dalas za duzo
masla?
MB
Kruche ciasto
160 gr maki
160 gr cukru pudru
140 gr masla
3 ugotowane zoltka
Zoltka przetrzec przez sito, maslo posiekac z maka i cukrem, dodac
zoltka, zarobic szybko palcami, az bedzie gruba kruszonka. Ciasto
schlodzic i wylepic nim kwadratowa blache tworzac niskie brzegi. Upiec
na jasnozloty kolor w niezbyt goracym piecu, 160C/320F.
|