Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!n
ews.internetia.pl!isdnet!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: BassettStudio.com
X-Mailer: Mozilla 4.61 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: menu dla polonusa co kraj odwiedza potrzebne
References: <6...@n...onet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 26
Date: Tue, 05 Feb 2002 09:05:27 -0800
NNTP-Posting-Host: 4.33.132.12
X-Complaints-To: a...@n...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 1012928903 4.33.132.12 (Tue, 05 Feb 2002 09:08:23 PST)
NNTP-Posting-Date: Tue, 05 Feb 2002 09:08:23 PST
X-Received-Date: Tue, 05 Feb 2002 09:08:23 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:94800
Ukryj nagłówki
k...@p...onet.pl wrote:
>
> Najwspanialsi!
> Wróciłam w niedziele z urlopu, jeszcze pełna cudownego lazuru nieba nad
> Kołobrzegiem i z pąkami bazi w oczach, odwyknięta od garów. I właśnie wczoraj
> sie dowiedziałam, że w piątek mam na obiedzie znajomego, który od 10 z górą lat
> w Szanghaju siedzi. No i najlepiej żeby były kiszone ogórki... Pięknie, ale co
> do tych ogórków? Taka sie czuje wygłupiona, bo w Kołobrzegu jadałam w domu
> wczasowym co menu ma tradycyjne ( zupa mleczna na śniadanie w dzień powszedni,
> a kakao w niedziele i tak dalej), w zamrażarce z kolei wegetuje sos boloński i
> bigos ( na marginesie: chińska żona znajomego bigos podsumowała krótko : kto
> robi dżem z kapusty?)i doszłam do wniosku, że nie poradzę, nie wymyślę...
> Poratujcie, proszę...
PIEROGI!!!! Dobre, polskie ruskie pierogi - do nich zawsze sie teskni
zagranica. Chinka tez pierogi zje, bo u nich maja, choc inne nadzienie.
Ziemniaki, pod kazda postacia, bo w Chinach nie ma. Schabowy, zurek,
zupa grzybowa, paszteciki, bitki wolowe, golabki z kasza, kaczka z
czerwona kapusta, cielecina z lazankami - to dania egzotyczne za
granica, o ktore prosze Mame, jak jade do Polski. Mysle, ze najlepiej
zapytac znajomego, jakie danie bylo ukochanym w dziecinstwie, i to mu
zrobic.
MB
|