Data: 2004-04-06 09:44:10
Temat: Re: mielone
Od: "Iwona" <i...@W...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
tuskus ( t...@c...com ) napisal:
> Witam!!
> Co mozna zrobic ciekawego z mielonego
> miesa poza kotletami, klopsem (falszywy zaja;c)
> i lasagnami.
> Macie jakies propozycje??
> Pozdrawiam
> Barbara
Ja wymyslilam sobie prosty sposób, który domownikom podpasowal, bo mozna
podac te potrawe do ziemniaków, frytek, ryzu, a nawet bez niczego tylko
posypana duza iloscia tartego miekkiego sera (podaje w miseczkach).
-1 czesc mielonego (ja robie z 70dag)
-1 czesc warzyw (ja daje ok.80dag) - marchew (wiecej), seler, pietruszka,
por
- koncetrat pomidorowy (ja - Pudliszki)
-tluszcz do smazenia (ja -smalec)
-sól
-pieprz ziolowy (Galeo)
-sproszkowana papryka slodka i ostra (mniej)
Mielone mieso wlozyc do garnka lub patelni na rozgrzany tluszcz. Widelcem w
miare dokladnie rozgniatac, troche podsmazac (ok.10min), podlac woda,
wrzucic do tego starte na grubych oczkach warzywa, por w pólkrazki.
Wody powinno byc tyle, aby tworzylo dosc gesty sos warzywny.
Gotowac do srednio miekkich warzyw (zeby nie rozciapciac) ok.15min.
Doprawic koncentratem pomidorowym (przy tym troche zgestnieje) i przyprawami
(ja robie ostrzejsze).
Iwona
|