Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!pm.waw.pl!wsisiz.edu.pl!newsfeed.gazet
a.pl!news.internetia.pl!news.polbox.pl!not-for-mail
From: "Anna Sikora" <a...@p...WYCIEP-TO.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mikrofala-czym sie kierowac przy zakupie?
Date: Sat, 13 Mar 2004 23:13:48 +0100
Organization: Swiat Internet S.A. - Grupa Netia
Lines: 48
Message-ID: <c3012r$7vv$1@news.polbox.pl>
References: <c2v004$nif$1@mamut.aster.pl> <2...@n...onet.pl>
<c2vnn1$1s2t$1@mamut.aster.pl>
NNTP-Posting-Host: psi-bronek-117.man.polbox.pl
X-Trace: news.polbox.pl 1079216027 8191 213.241.33.117 (13 Mar 2004 22:13:47 GMT)
X-Complaints-To: n...@p...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Mar 2004 22:13:47 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:194985
Ukryj nagłówki
"rena" <r...@a...pl> napisał w wiadomości
news:c2vnn1$1s2t$1@mamut.aster.pl...
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:20040313171222067+0100@news.onet.pl...
>
> > To zależy od tego jkaie masz potrzeby. ;-) Co i jak gotujesz obecnie,
> > czego nie możesz ugotować, a chciałabyś. Czy i jaką kuchnię masz
> > obecnie. Ilu osobom będzie ta kuchenka służyć. W końcu i tak będziesz
> > korzysta- z pewnych tylo funkcji a inne będą zbędne.
>
> nie wiem, jakie bajery i mozliwosci mna tak naprawde mikrofala. na pewno
> potrzebuje do ogrzania (na 2 osoby) i do rozmrazania. a co dalej moze -
nie
> wiem. czy mikrofala moze zastapic patelnie (np. smazenie kotletow), garnek
> (ugotowanie makaronu, ruzy), czy raczej tylko odgrzanie?
To ja mam akurat taka co powyzsze spelnia (LG).
Przy wyborze zadecydowala akurat mozliwa
wysokosc wsadu, tak zeby zmiescila sie butelka Canpolu ze
smoczkiem.
Nie ma grila, crispa itp bajerow, ale do poprawnego
rozmrazania chocby miesa przydaje sie bardzo wbudowany
termometr ktory wylacza kuchenke w odpowiednim momencie.
(takie oko co z kąta komory patrzy i mierzy temperature
mniejwiecej posrodku talerza). Pomaga to tez podgrzac
do zadanej temperatury niezaleznie od wielkosci porcji.
Dodatkowo wartosciowy jest cyfrowy zegar
(w odroznieniu od modeli z mechanicznym pokretlem
jak w minutniku), ktory pozwala na dokladne i powtarzalne
wyniki (np. dwie polowki bulki z plasterkami sera sa
idealne przy 30 sek, albo 250ml mleka wyjetego z lodowki po
podgrzaniu w butelce przez 40 sekund jest w sam raz cieple).
Na mechanice (u rodzicow) rozrzut jest +- 20 sek a to strasznie
duzo przy malej porcji i trzeba pilnowac na biezaco.
Co do smazenia to z natury dzialania (grzanie we wnetrzu potrawy)
mikrofala nigdy nie da takich wynikow jak patelnia
obsmazajaca znienacka powierzchnie sznycla/kotleta zostawiajac
srodek soczysty. Z gotowaniem w wodzie jest lepiej ale wtedy warto
tez miec regulowana moc, zeby nie gotowac w gwaltownie kipiacej.
Oraz na koniec juz lepiej nie probowac gotowac jajek bo
wybuchna i tez np. samo zoltko (sadzone) scina sie z
nieprzyjemnym zapachem wczesniej niz bialko.
P/
|