Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!newsgate.pl
From: t...@g...pl (Kot)
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mikrofalówka - dostaje cholery :-P
Date: 23 Jul 2005 14:57:53 +0200
Organization: email<>news gateway
Lines: 50
Message-ID: <4...@g...pl>
References: <40cba$42e236e4$540a4eac$23148@news.chello.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1122123473 28776 213.180.130.18 (23 Jul 2005 12:57:53
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Jul 2005 12:57:53 GMT
X-Received: from [84.100.218.75] (unverified [84.100.218.75]) by mailis01.gazeta.pl
(mailis01.gazeta.pl) with ESMTP id 556023 for
<p...@n...pl>; Sat, 23 Jul 2005 14:57:30 +0200
X-Received: from [84.100.218.75] (unverified [84.100.218.75]) by mailis01.gazeta.pl
(mailis01.gazeta.pl) with ESMTP id 556023 for
<p...@n...pl>; Sat, 23 Jul 2005 14:57:30 +0200
X-Received: from [84.100.218.75] (unverified [84.100.218.75]) by mailis01.gazeta.pl
(mailis01.gazeta.pl) with ESMTP id 556023 for
<p...@n...pl>; Sat, 23 Jul 2005 14:57:30 +0200
X-Received: from [84.100.218.75] (unverified [84.100.218.75]) by mailis01.gazeta.pl
(mailis01.gazeta.pl) with ESMTP id 556023 for
<p...@n...pl>; Sat, 23 Jul 2005 14:57:30 +0200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244071
Ukryj nagłówki
aphex wrote:
>niedawno kupiłem mikrofalówke.
>Ma bardzo duzo funkcji.
>Chce sobie zrobic parówki z serem. Wlaczylem sama mikrofale - to są miekkie,
>wiec wlaczyłem mikrofale+grill to są skamieniałe. Jest jeszcze funkcja Crisp
>(i ten talerz specjalny), ale to tez jakos niewiele daje bo potem jedzenie
>jest jak gąbka, gumofilc. Jesli wlacze sam grill tak jak kiedys miałem
>zwykły opiekacz to jest prawie ok, ale to trwa strasznie długo, do tego
>grzałka jest tylko z góry. Znacie moze jakas stronke z poradami jak robic
>cokolwiek w mikrofalówce :-P dostałem ksiazke razem z nia jak kupiłem ale to
>tylko tekst, a jak zrobie to wychodzi fatalnie. Mozna powiedziec ze dosyc
>niepraktyczna rzecz i zmarnowane pieniadze.
>Jakie jest wasze zdanie ?
>
>
Ja tam te swoja mikrofalowke lubie. Sluzy mi nie tylko do
przygotowywywania zarcia dla dzidzi (mleko podgrzewam, warzywa gotuje na
parze - w zamknietym naczyniu z odrobina wody), robie tez lososia w
papilocie BEZ papilota (tez w zamknietym naczyniu), mozna jeszcze:
- sklarowac maslo (na malym pradzie, odszumowac, zaczekac pare minut,
zebrac lyzka sklarowane maslo z gory)
- zgrillowac migdaly/orzechy/wiorki kokosowe/sezam (3-4 minuty na duzym
pradzie)
- zrobic popkorn (w torebce foliowej, specjalnej do mikrofali) i chipsy
krewetkowe
- i chipsy z salami albo bekonu albo boczku, polozyc miedzy dwie warstwy
papieru kuchennego, na trzy minuty na duzy prad
- lekko rozpuscic maslo albo lody
- rozgrzac pomarancze czy cytryny przed wyciskamiem soku - znacznie
wiecej sie wycisnie (20 sekund na mocnym)
- pogrzac talerze - polozyc na nich wilgotny papier kuchenny i na minute
na mocny
- zrobic konfiture z cebuli
- wbrew pozorom - upiec ciasto, ale lepiej takie, co nie wymaga slicznej
skorki, czyli np. czekoladowe, albo takie, co pozniej sie lukruje albo
polewa
i jeszcze mase innych rzeczy...
Kot
--
Włochy i Paryż - przewodniki turystyczne do wyboru. Tylko z lipcowym numerem
miesięcznika Auto+.
http://www.a-plus.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
|