Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ot-for-mail
From: Jaroslaw Lech <e...@N...SPAM.yahoo.com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mloda kapusta (P)
Date: Tue, 14 May 2002 09:51:44 +0200
Organization: TORMAN
Lines: 31
Message-ID: <abqfl1$cjk$1@flis.man.torun.pl>
References: <abqcog$rtf$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: prograine2.raster.krakow.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8Bit
X-Trace: flis.man.torun.pl 1021362657 12916 212.160.153.165 (14 May 2002 07:50:57
GMT)
X-Complaints-To: u...@m...torun.pl
NNTP-Posting-Date: 14 May 2002 07:50:57 GMT
User-Agent: KNode/0.7.1
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:108148
Ukryj nagłówki
Jola L-L wrote:
> Przypominam , ze teraz jest najlepszy czas na jedzenie mlodej kapusty jako
> surowki. Bije smakiem pekinska. Kroimy w paski i polewamy winegrettem albo
> doprawiamy majonezem i wycisnietym czosnkiem.Obie wersje sa smakowite
Prosty przepis na dobre danie - ni to bigos, ni to kapuśniak, w żadnym
wypadku nie sałatka a smakuje wyśmienicie. Nie podaję dokładnych ilości bo
zawsze robię wg własnego uznania.
Składniki:
- młoda kapusta,
- kiełbasa,
- koncentrat pomiodorwy,
- bulion (np. drobiowy),
- śmietana 18%,
- świeży koperek.
Młodą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Gotowanie ma
spowodować, że kapusta straci ewentualną gorycz. Po zagotowaniu wodę
odlewamy, a kapustę zalewamy bulionem. Niezbyt dużo - nie gotujemy zupy.
Bulionu ma byc tyle, żeby kapusta mogła się dusić i nie przypalać. Do
duszącej się kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusimy całość
jeszcze chwilę, pod koniec dodajemy łyżkę (wg uznania) koncentratu
pomidorowego i doprawiamy śmietaną. Znowy chwilę dusimy i na samym końcu
dosypujemy dużą ilość świeżego koperku.
Robi się bardzo prosto i jest naprawdę niezłe.
Pozdrowienia
Jarek
|