Data: 2002-05-14 07:51:44
Temat: Re: mloda kapusta (P)
Od: Jaroslaw Lech <e...@N...SPAM.yahoo.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Jola L-L wrote:
> Przypominam , ze teraz jest najlepszy czas na jedzenie mlodej kapusty jako
> surowki. Bije smakiem pekinska. Kroimy w paski i polewamy winegrettem albo
> doprawiamy majonezem i wycisnietym czosnkiem.Obie wersje sa smakowite
Prosty przepis na dobre danie - ni to bigos, ni to kapuśniak, w żadnym
wypadku nie sałatka a smakuje wyśmienicie. Nie podaję dokładnych ilości bo
zawsze robię wg własnego uznania.
Składniki:
- młoda kapusta,
- kiełbasa,
- koncentrat pomiodorwy,
- bulion (np. drobiowy),
- śmietana 18%,
- świeży koperek.
Młodą kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wodą i gotujemy. Gotowanie ma
spowodować, że kapusta straci ewentualną gorycz. Po zagotowaniu wodę
odlewamy, a kapustę zalewamy bulionem. Niezbyt dużo - nie gotujemy zupy.
Bulionu ma byc tyle, żeby kapusta mogła się dusić i nie przypalać. Do
duszącej się kapusty dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę. Dusimy całość
jeszcze chwilę, pod koniec dodajemy łyżkę (wg uznania) koncentratu
pomidorowego i doprawiamy śmietaną. Znowy chwilę dusimy i na samym końcu
dosypujemy dużą ilość świeżego koperku.
Robi się bardzo prosto i jest naprawdę niezłe.
Pozdrowienia
Jarek
|