Data: 2003-05-23 06:00:47
Temat: Re: mloda kapusta jeszcze raz (az do bolu ;))
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
> > ja kocham mloda kapuste krotko duszona z koperkiem i maslem, do tego
mlode
> > ziemniaki albo stare w formie pure i pelnia szczescia jak dla mnie;-))
> >
> > pozdrawiam serdecznie
> > Basia
> >
> > Podaj szczegóły - jak dusisz tą kapustę ?
kiedy tu nie ma co podawac;-) Na glebokiej patelni (moze byc po prostu
garnek) rozgrzewam troche oleju i wrzucam na to kapuste, jesli sama zaraz
wody nie pusci to wlewam odrobine wody, bo jednak po dluzszej chwili i tak
te wode pusci;-)
Kapusta sie dusi, dodaje sol, pieprz (oczywiscie przyprawy wedle uznania) a
jak jest miekka to wrzucam pokrojony koperek (naprawde sporo - duzy peczek)
i czekam chwile zeby nadmiar wody odparowal a jak juz mam wylaczyc gaz to
dodaje lyzke masla, mieszam i to wszystko.
Z tego co wiem, to jadajacy mieso do takiej kapusty dodaja skwarki z boczku,
mozna zakwasic to lyzka koncentratu pomidorowego albo dodac odparowane
swieze pomidory, mozna eksperymentowac z roznymi dodatkami, ale ja wole te
zupelnie podstawowa wersje.
pozdrawiam
Basia
|