Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: młoda kapustka
Date: Wed, 21 May 2003 20:34:10 +0200
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 59
Message-ID: <3...@s...TO_WYTNIJ.pl>
References: <baga8i$lsh$1@topaz.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: vb33.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1053542036 4364 80.50.229.33 (21 May 2003 18:33:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 21 May 2003 18:33:56 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.79 [en] (Windows NT 5.0; U)
X-Accept-Language: pl,en
X-User: patrycccja
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:157142
Ukryj nagłówki
Monia wrote:
> Witam
> Jak przyrzadzic młodą kapustkę do młodych ziemniaczków.
kapusniak polski - mmmm, moj ulubiony, planuje go zrobic na dniach bo
chodzi juz za mna niemilosiernie :)
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2674
"różne nazwy spotykam dla tej potrawy, np. kapusniak wiosenny, młoda
kapusta. ale u mnie w domu nieodmiennie nazywa się go kapusniakiem polskim.
zrobilam go z pamięci i spisalam przepis - karygodne że do tej pory jeszcze
nie pojawił się w puszccce, takie pyszności! bez kapuśniaku z młodymi
ziemniaczkami nie ma wiosny :)"
Składniki:
młoda kapusta, spora
pęczek młodej marchewki - orientacyjnie 4-5 sztuk
cebulka
pęczek koperku - gruby pęczek, a nie pare gałązek
sól, sok z cytryny, ew. odrobina pieprzu
ew. mąka do zagęszczenia
Przepis:
kapuste starannie umyc i posiekać w niezby długie paseczki. marchewke obrac
i pokroic w plasterki. cebulę na pół i w plasterki.
wrzucamy do gara. jeśli cala kapusta sie nie zmieści to nie szkodzi - zaraz
troche miejsca się zwolni i wtedy można dorzucic resztę. podlac odrobina
wody (do pół szklanki). gotowac na małym gazie co jakis czas mieszając.
kiedy kapusta zmięknie, jej kolor zrobi sie mniej żywy i większość wody
odparuje, znaczy że gotowe. wrzucamy koperek. jeśli chcemy zagęścić, robimy
z mąki zasmażkę i mieszamy z kapustą. gotujemy jeszcze minute-dwie.
doprawiamy solą (sporo, bo i duzo kapusty) i sokiem z cytryny (nie za duzo,
mniej niz z polowy malej cytrynki).
Wskazówki i uwagi:
* ja osobicie nie dodaję mąki. młoda kapusta zupełnie tego nie potrzebuje.
ale bardzo duzo osób zagęszcza.
* zasmażke robi się nastepująco: na suchej patelni przyprażamy delikatnie
mąkę; dodajemy olej aż zrobi się "klucha", rozprowadzamy ją płynem z
kapusty lub wodą.
a w puszccce jeszcze inne przepisy:
- http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1888: Młoda kapusta
- http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2662: kapusta biała z
pieczarkami na oliwie (tu mozna tez zrobic z pociachanymi w niezbyt drobna
kostke pomidorami :)
- http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=3115: Kapusta młoda z patelni
smacznego, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|