Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: ? wojmat ? <w...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mlynek
Date: Thu, 15 Mar 2001 11:12:04 +0100
Organization: cITYbORDERaBSTRACTS aka pixelz
Lines: 30
Message-ID: <98q4b9$idh$1@news.tpi.pl>
References: <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 984650921 18865 212.244.243.30 (15 Mar 2001 10:08:41 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 15 Mar 2001 10:08:41 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:46539
Ukryj nagłówki
asia <a...@p...onet.pl> w wiadomości
news:3ab08e28@news.vogel.pl napisał(a):
> w czym mozna zmielic orzechy na paste? mam fajny przepis, jednym ze
> skladnikow sa mielone orzeszki pistacjowe, maja byc zmielone na
gladko. Czy
> takie orzechy nalezy zmielic w mlynku do kawy? Recznym,
elektrycznym?
ja mielę w elektrycznym, niegdyś kawowym, w tej chwili tylko
orzechowo-pestkowym. niezastąpiona rzecz.
> Mielilam kiedys migdaly w recznym mlynku i tak mi sie "zakleszczyly"
w
> srodku, ze musialam sie niezle nameczyc zeby cokolwiek z tego
wydobyc. Jak
> Wy to robicie?
nie mielic w ręcznym. orzechy sa często bardzo tłuste i robi się papa
którą trudno wygrzebać. przy okazji - z tego też względu mielone
pestki i orzechy używa się jako lepiszcze w różnych wegetariańskich
przysmakach.
wojmat
p.s. tak można zrobić masło orzechowe z fistaszków, dodając lub nie
olej i sól. nie mówiąc o wszelakich pastach z sezamu, słonecznika,
pestusiek dyńki. polecam :-)
|