Data: 2003-01-16 10:37:58
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanie
Od: zGosiula <z...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Basia wrote:
>
> a czy podawalas juz przepis, znajde go gdzies w archiwum?
>
Nie podawałam, ale zaraz mogę wstukać.
Faworki drożdżowe (duża porcja - ja robię z połowy):
1 szkl. cukru
1 kg mąki
1/2 l mleka
1 kost. margaryny
5 dkg drożdży
3 jajką
odrobina soli
3-4 łyżki spirytusu
Mleko podgrzewamy. Do częsci dodajemy drożdże z odrobiną cukru i
mieszamy do rozpuszczenia. Z pozostałych składników wyrabiamy ciasto,
dodajemy zaczyn drożdżowy i margarynę (można ją wcześniej roztopić, ale
niekoniecznie). Dalej wyrabiamy, aż będzie ładnie odchodzić od ręki.
Wałkujemy na stolnicy, wycinamy tradycyjnie i smażymy z obu stron na
gorącym oleju. Układamy na ręczniku papierowym, żeby usunąć nadmiar
tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
|