« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-01-15 14:52:12
Temat: moja lazania + faworki pytanieLuudzie, zaraz mi jezyk do tylka ucieknie :-} Wlasnie wsadzilam widelec do
naczynia zaroodpornego podkrasc troche sosu beszamelowego, bo glodna jestem
jak wilk, a tu jeszcze 15 minut musze czekac na konsumpcje mojej lazanii.
I pytanie wlasciwe:
kolezanka podala mi przepis na faworki pekate. Zawiera on 2 lyzeczki proszku
do pieczenia + jak zwykle maka, jajka, smietana, tluszcz i cukier.
Czy ktos z Was ma doswiadczenia jakies z takimi faworkami na proszku? Czego
wlasciwie mam sie spodziewac? Ze beda puchate i podobne do oponek albo do
tych grubasnych faworkow smazonych i sprzedawanych w cukierniach na sztuki??
pozdrawiam glodna jak wilk
wkn z lazania w piecu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-01-16 06:29:13
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanie
Użytkownik "wkn" <w...@w...pl> napisał w wiadomości
news:b03sjk$c40$1@news.tpi.pl...
> Luudzie, zaraz mi jezyk do tylka ucieknie :-} Wlasnie wsadzilam widelec do
> naczynia zaroodpornego podkrasc troche sosu beszamelowego, bo glodna
jestem
> jak wilk, a tu jeszcze 15 minut musze czekac na konsumpcje mojej lazanii.
>
> I pytanie wlasciwe:
> kolezanka podala mi przepis na faworki pekate. Zawiera on 2 lyzeczki
proszku
> do pieczenia + jak zwykle maka, jajka, smietana, tluszcz i cukier.
raz robilam faworki z proszkiem i w calosci wyladowaly w smieciach, dla nas
byly niejadalne;-(
Co do produktow do faworkow to moje skladaja sie tylko z zoltek, maki i
smietany, zadnego tluszczu ani cukru, no chyba ze tluszcz do smazenia a
cukier puder do posypania juz usmazonych.
> Czy ktos z Was ma doswiadczenia jakies z takimi faworkami na proszku?
Czego
> wlasciwie mam sie spodziewac? Ze beda puchate i podobne do oponek albo do
> tych grubasnych faworkow smazonych i sprzedawanych w cukierniach na
sztuki??
jesli z tluszczem i cukrem to chyba rzeczywiscie wyjdzie cos takiego...
pozdrawiam serdecznie
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:05:32
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanieJa robię z drożdżami, z proszkiem robiła były smaczne - ale bardziej kruche
(twarde). Nie wiem jak opisać, ale były zjadliwe ;))
Kama
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:06:20
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanieKama wrote:
> Wcale mi nie wychodzą grube buły :(((.
Nie przejmuj się ;-). Ja też robię faworki z drożdżami i wcale nie
wyłażą bułowate :-). IMO takie drożdżowe są najlepsze :-). Teściowej
"deskowate" jakoś tak mi nie smakują ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:07:18
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanieanna wrote:
> a spirytus? nie dajecie spirytusu? sa bardziej kruche
>
Kruche to kruche (IMO nie o to chodzi), ale nie łapią wtedy oleju.
Oczywiście daję :-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:16:23
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanie
Użytkownik "Kama" <k...@p...pakiet24.pl> napisał w wiadomości
news:b05vrd$gc8$1@news.tpi.pl...
> Ja robię z drożdżami, z proszkiem robiła były smaczne - ale bardziej
kruche
> (twarde). Nie wiem jak opisać, ale były zjadliwe ;))
> Kama
z drozdzami to troche jak ciasto na paczki, tez smaczne, ale faworki to
jednak powinny byc kruche, cieniutkie i rozplywajace sie w ustach, wiec te
grube buly nazywane w cukierniach faworkami to chyba pomylka...
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:20:29
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanieBasia wrote:
>
> po prostu chodzilo mi o to,
> ze dla mnie faworki to cos bardzo kruchego i delikatnego a jakikolwiek wyrob
> drozdzowy - czy pieczony czy smazony kruchy raczej nie bedzie.
Ale, wierz mi, takie drożdżowe faworki też są kruche :-). Nie mają nic
wspólnego z pączkami czy racuchami :-). Jak będziesz miała kiedyś
okazję, to spróbuj :-). Oczywiście wyglądają i smakują inaczej niż takie
"tradycyjne", ale na pewno nie są bułowate ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:21:12
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanie
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:b060kq$ner$1@news.tpi.pl...
>
>
> z drozdzami to troche jak ciasto na paczki, tez smaczne, ale faworki to
> jednak powinny byc kruche, cieniutkie i rozplywajace sie w ustach, wiec te
> grube buly nazywane w cukierniach faworkami to chyba pomylka...
>
>
no wlasnie, ja tez tak myslalam, ale... przyszla kolezanka, pytam ja, czy ma
ochote na faworki "oj, tak, tak!". Niose talerz, ona patrzy i mowi:
"to ty masz chruscik, a nie faworki, babcia to robi grube faworki" O badz tu
czlowieku madry, co dom to obyczaj, hehehe.
wkn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:27:36
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanieBasia wrote:
>
> czy to znaczy ze ciasto jest rozwalkowywane rownie cienko jak to na faworki
> bez drozdzy?
Dokładnie tak - przynajmniej w mojej rodzinie jest taka tradycja :-).
Robi się je identycznie, tylko ciacho inne ;-).
--
Gosia
wywal "brzydkie" mailto: zgosiula(at)poczta.onet.pl
-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-==-=-=
Pomóż dzieciom: http://www.pajacyk.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-01-16 10:30:52
Temat: Re: moja lazania + faworki pytanie> no wlasnie, ja tez tak myslalam, ale... przyszla kolezanka, pytam ja, czy
ma
> ochote na faworki "oj, tak, tak!". Niose talerz, ona patrzy i mowi:
> "to ty masz chruscik, a nie faworki, babcia to robi grube faworki" O badz
tu
> czlowieku madry, co dom to obyczaj, hehehe.
myslalam, ze pomiedzy chrustem a faworkiem jest znak rownosci... ciekawe czy
jest jakies zrodlo rozstrzygajace jednoznacznie czy to sa dwie rozne rzeczy
czy jedno i to samo a jesli jedno to czy powinno byc grube czy chude... ale
namieszalam;-))
pozdrawiam
Basia
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |