Data: 2002-01-23 21:24:29
Temat: Re: moje gnocchi (chyba OT)
Od: "Kasia L." <l...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
news:4fc7.00000107.3c4e80a8@newsgate.onet.pl...
> >
> > Użytkownik <n...@m...ch> napisał w wiadomości
> > news:7c04.00001425.3c4dbe91@newsgate.onet.pl...
> Nie nie kleily mi sie za bardzo. Ale ja nie uzywam foremki, tylko robie z
> ciasta cienka "kiszke", kroje nozem na male kawaleczki i dociskam kazdy
dla
> dekoracji widelcem.
Jesli robilas ziemniaczane to problem z wykrawaniem Cie nie dotyczy, inaczej
sie je robi niz grysikowe.
GNOCCHI PO RZYMSKU Z SZYNKA
Skladniki:
1 litr mleka
250 gr grysiku
60 gr masla
100 startego gr parmezanu
2 zoltka
sol
150 gr zmielonej szynki
W garnku o grubym dnie podgrzewamy mleko az zacznie wrzec, wsypujemy grysik
jednoczesnie mieszajac tak aby nie zrobily sie grudki. Gotujemy na bardzo
malym ogniu przez ok 10 min. albo do uzyskania bardzo gestej "mamalygi".
Zdejmujemy z ognia i troche przestudzamy, nastepnie dodajemy: maslo, polowe
parmezanu, zoltka, szynke, sol do smaku. Wszystko razem mieszamy. Nastepnie
wykladamy "mamalyge" na jakas gladka plaszczyzne, ktora mozna zwilzyc woda
np. blache do ciasta i za pomoca dlugiego noza rozsmarowujemy na grubosc 1
cm. Jesli masa klei sie do noza nalezy go zwilzac woda. Gdy masa calkiem
wystygnie wykrawamy z niego kluseczki o srednicy ok. 4 cm ( ja uzylam
kieliszka do wina ale wlasnie do niego mi sie ta masa kleila i musialam go
co chwile myc) Kluseczki ukladamy w nasmarowanej maslem tortownicy tak by
troszke nachodzily na siebie (jak dachowka) i posypujemy resztka sera oraz
wiorkami masla. Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i zapiekamy. Gdy
ser sie rozpusci wlaczamy gril i rumienimy (2 min.) Ja pieklam w prodizu
wiec do zrumienienia wyszlo mi ok 40 min.
Mozna podawac z sosem pomidorowym
Smacznego!
Kasia L.
|