Data: 2004-01-08 09:51:50
Temat: Re: monotonna dieta
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Karolina Matuszewska" <ginger@(isp).pl> napisał w wiadomości
news:2DA8AA784D386E48A4090BA3B1647E1084AF35@jplwant0
03.jasien.net...
Tak mnie zaintrygowałaś, że przejrzałam kilka linków jakie pokazały google
na ten temat (masa tego wychodzi) i naprawdę nie widzę nigdzie wskazania
ograniczania tłuszczy jako takie, ani informacji że to dieta
niskotłuszczowa - znalazłam nawet informację, że należy wprawdzie ograniczać
tłuszcze zwierzęce, ale w ich miejsce wprowadzać tłuszcze roślinne ("Wtedy
się nauczyłam sałatę zalewać sosem z oliwy a nie śmietaną."), są tez
propozycje aby obok oliwy z oliwek stosować oleje rodzime.
Nie znalazłam tez wskazań do jedzenie ziemniaków - tak jak pamiętam zaleca
się jadać razowe pieczywo, grube kasze, nieoczyszczony ryż i rezygnację z
białej mąki, cukru i wszelkich ich pochodnych.
A podaj link jeśli istnieje, do tego co proponuje fundacja (?) zatrudniająca
Twojego TZ.
Sowa
I jeszcze parę cytatów:
http://www.fit.pl/dieta_srodz.htm
"Mimo to dieta śródziemnomorska nie jest wcale uboga w tłuszcze; w
rzeczywistości mieszkańcy tych krajów jedzą dużo więcej tłustych potraw niż
Polacy czy pozostali Europejczycy. Istnieje jednak wielka różnica w rodzaju
spożywanych tłuszczów - w diecie tej ponad 3/4 kalorii, dostarczanych przez
lipidy pochodzi z oliwy, zawierającej jednonienasycone kwasy tłuszczowe
omega-6. Tłuszczu zwierzęcego jest natomiast bardzo niewielu, poza
korzystnym dla zdrowia tłuszczem rybim, dostarczającym kwasów omega-3.
Wysokotłuszczowa dieta wydaje się więc nie być groźna dla serca, jeśli
zawiera bardzo mało tłustych produktów zwierzęcych i dużo wartościowych
tłuszcz ów roślinnych. Naukowcy uważają, że to właśnie spożywanie
nienasyconych tłuszczów, jako głównego składnika diety, jest tym czynnikiem,
który oddala ryzyko zgonu z powodu różnych chorób. Nie należy się więc
dziwić, że oliwa jest niekiedy nazywana eliksirem młodości". Oliwa z oliwek
stanowi podstawowe źródło tłuszczu w diecie śródziemnomorskiej. Zawarte w
niej jednonienasycone kwasy tłuszczowe mają działanie przeciwmiażdżycowe,
dostarcza ona również ważnego antyoksydantu, jakim jest witamina E. Ostatnio
stwierdzono, że oliwa z oliwek zawiera też wiele innych związków o
charakterze antyoksydacyjnym. Warto nadmienić, że zbliżone do niej
właściwości ma także popularny u nas olej rzepakowy bezerukowy, który
zawiera większe ilości witaminy E. "
http://asmed.hg.pl/msea.htm
Jeśli chodzi o tłuszcze, to w basenie Morza Śródziemnego króluje oliwa z
oliwek U nas z powodzeniem może być zastąpiona przez olej słonecznikowy,
sojowy oraz rzepakowy. Ten ostatni przydatny jest również do smażenia.
Natomiast tłuszcze zwierzęce jako miażdżycogenne są praktycznie nieobecne w
tej diecie.
Źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz szeregu cennych
mikroelementów są orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, pistacjowe czy
migdały). Ich garść (w łupinach) powinna stanowić niemal codzienną porcję
mogącą zarówno urozmaicać smak najróżniejszych potraw, sałatek czy
przystawek jak i być zjadana jako deser czy np. podwieczorek.
|