Data: 2008-03-19 21:51:46
Temat: Re: mozarella - jak to jest?
Od: "Fiora" <f...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> napisał w
wiadomości news:frl8hm$r4e$1@news.onet.pl...
> Zastanawia mnie jaki ser tak naprawdę nazywa się mozarellą. Czy taki jak
np.
> Zottarella (biały, słodkawy, w zalewie), czy raczej coś bardziej
zblizonego
> do żółtego, co podobno jest na pizzy np. w Pizza Hut (może w innych też,
nie
> wiem)? Czy ktoś może mi wyjaśnić, czy to jest rodzaj żółtego sera, czy
> raczej coś zupełne innego? Zwątpiłam widząc na rynku tyle różnych odmian
> rzekomej mozarelli. Proszę o podpowiedź, bo w google'u też różne wersje
są.
> Pozdrawiamy
> Barbara, Marysia i Ktoś
>
Oryginalna mozzarella to ser robiony na południu Włoch
z mleka bawołów - biały. Oczywiście robią też z mleka krowiego, naturalnie.
Nazwa pochodzi od tego, że kawałki wyciągano
z kadzi i ręcznie odrywano formując takie nie za duże "gomułki".
Fiora
|