Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!poznan.rmf.pl!fargo.cgs.poznan.pl!news.inte
rnetia.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Agata N." <a...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrozoen wedliny
Date: Sat, 18 Jan 2003 15:41:11 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 21
Message-ID: <b0cab5$kc2$1@news.tpi.pl>
References: <3e2972ce$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: qc251.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1042918565 20866 217.99.12.251 (18 Jan 2003 19:36:05 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 18 Jan 2003 19:36:05 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:142099
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Szanna" <n...@h...com> napisał w wiadomości
news:3e2972ce$1@news.home.net.pl...
> Witam przesympatyczna grupe.
> Mam male pytakno. Czy mozna zamrazac resztki wedlin, aby pozniej dodac ew.
> do
> pizzy?
> Jezeli tak, to jak dlugo mazne je przechowywac?
>
Zamrazac mozna. Inna sprawa to dodawanie wedlin do potraw typu pizza i
innych wymagajacych poddania dzialaniu wysokiej temperatury. Otoz, znakomita
wiekszosc wedlin na naszym rynku zawiera dodatek saletry i jej podobnych
substancji (E okolo 250 chyba), ktore pod wplywem ogrzewania wchodza w
paskudne reakcje chemiczne i robia sie dosyc rakotworcze. A niestety malo
sie o tym mowi... Przepraszam, jesli zepsulam komus apetyt (na jajeczniczke
na szyneczce, chociazby, albo kielbaske z ogniska). Na tzw. zachodzie sa
specjalne wedliny niezawierajace w skladzie tych wspanialosci. Np. kielbaski
grillowe. U nas nawet grillowe sa naszprycowane saletra... Pozdrawiam, Agata
N.
|