Path: news-archive.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!newsfeed.pionier.net
.pl!news-fra1.dfn.de!news-mue1.dfn.de!newsfeed.cw.net!cw.net!news-FFM2.ecrc.de!
newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!tiscali!newsfeed1.ip.tiscali.net!border2
.nntp.ams.giganews.com!nntp.giganews.com!news2.euro.net!sn-ams-06!sn-xt-ams-05!
sn-post-ams-01!sn-post-01!supernews.com!corp.supernews.com!not-for-mail
From: Magdalena Bassett <n...@b...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: mrożone maliny
Date: Thu, 02 Mar 2006 08:43:53 -0800
Organization: Posted via Supernews, http://www.supernews.com
Message-ID: <4...@b...com>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Macintosh; U; PPC Mac OS X Mach-O; en-US; rv:1.7.2)
Gecko/20040804 Netscape/7.2
X-Accept-Language: en-us, en, pl
MIME-Version: 1.0
References: <du4h0j$nev$1@atlantis.news.tpi.pl>
<4...@b...com>
<du6j92$550$1@nemesis.news.tpi.pl>
In-Reply-To: <du6j92$550$1@nemesis.news.tpi.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Complaints-To: a...@s...com
Lines: 40
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:261726
Ukryj nagłówki
aniared wrote:
> Magdalena Bassett napisał(a):
>
>> pestek, i polac nim lody albo ciasto czekoladowe. Albo zrobic latwe
>> ciasto owocowe z brzoskiniami i malinami (mrozone owoce). Albo placek
>> "do gory nogami" pieczony w patelni. Jak chcesz dokladne przepisy, to
>> daj znac.
>>
>
> Ja poproszę o ten "do góry nogami" :)
>
Prosze bardzo, wlasnie koncze jeden z brzoskwiniami i rabarbarem:
Placek owocowy do gory nogami
(ciasto pieczone w patelni zeliwnej)
4 duze jablka, brzoskwinie, lub gruszki
szklanka malin, zamrozonych lub swiezych
sok z 1 cytryny
3/4 szklanki cukru (180 gr)
110 gr masla
1 szklanka maki (160 gr)
3/4 lyzeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Rozgrzac piec do 180°C
Jablka (gruszki, brzoskwinie) nie obrane, pokroic w grube plastry,
odrzucic gniazda nasienne. W ciezkiej patelni skarmelizowac 1/4 szklanki
cukru i rozprowadzic widelcem po calym dnie. Ulozyc na tym plasterki
jablek, zazebiajac o siebie, posypac malinami i skropic sokiem z cytryny.
W mikserze ubic pozostaly cukrier z maslem, dodac jajka, make i proszek
i ubijac 2 minuty, az puszyste. Rozprowadzic po jablkach jak kleksy.
Wstawic patelnie na najwyzsza polke w piekarniku i piec az zlote,
sprawdzic patyczkiem, czy ciasto upieczone. Wyjac i zostawic na 1-2
minuty, nastepnie zakryc patelnie talerzem i odwrocic ciasto na talerz.
Powinno wyjsc bez problemu. Podawac cieple, mozna z bita smietana lub
lodami.
Magdalena Bassett.
|