From: Krzysztof <k...@w...pl>
Subject: Re: mule
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.10.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <c3k282$9v0$1@achot.icm.edu.pl>
Date: Sun, 21 Mar 2004 23:24:52 +0100
Message-ID: <1x97xf2d2rz8m$.dlg@krzyszcz.dom>
NNTP-Posting-Host: 83.31.145.144
X-Trace: news.home.net.pl 1079907893 83.31.145.144 (21 Mar 2004 23:24:53 +0100)
Organization: home.pl news server
Lines: 20
X-Authenticated-User: krzyszcz.wa
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!news.home.net.pl!not-for-
mail
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:195834
Ukryj nagłówki
On Sun, 21 Mar 2004 13:37:25 +0100, Jurek Kołaszewski wrote:
> Znajomi zapraszaja mnie do restauracji na mule. Czym, z czym je jesc i na co
> zwracac uwage, zeby nie bylo obciachu? Pozdrawiam grupe i dziekuje - j.
Mule są podawane zazwyczaj w dużej misce lub garnku. Bierze się
pustą muszlę /zawsze taka się znajdzie/ i korzysta się z nieh jak
ze szczypiec. W jedną rękę muszlę z zawartością, a drugą ręką
tymi "szczypcami" wyciąga się zawartość muszli i do ust...
Dopuszczalne jest korzystanie z widelca zamiast używania pustej muszli
/widelce są zazwyczaj również podawane/. Pustą muszlę wrzuca się do
podanej w tym celu pustej miski lub garnka.Do muli podaje się pokrojoną
bagietkę i często frytki.Z bagietką zjada się posostały płyn /sos/,
oczywiście jeżeli ktoś lubi /ja tak/. W tym celu jest podawana również
łyżka.
Największy "obciach" bywa z wodą z plasterkiem cytryny podawaną w
miseczce. Podobno /tak mówili mi kelnerzy/ zdarzało się, że goście ją
wypijali. Ta woda służy do umycia palców po mulowej uczcie.
Pozdrawiam
|