Data: 2004-03-21 22:24:52
Temat: Re: mule
Od: Krzysztof <k...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On Sun, 21 Mar 2004 13:37:25 +0100, Jurek Kołaszewski wrote:
> Znajomi zapraszaja mnie do restauracji na mule. Czym, z czym je jesc i na co
> zwracac uwage, zeby nie bylo obciachu? Pozdrawiam grupe i dziekuje - j.
Mule są podawane zazwyczaj w dużej misce lub garnku. Bierze się
pustą muszlę /zawsze taka się znajdzie/ i korzysta się z nieh jak
ze szczypiec. W jedną rękę muszlę z zawartością, a drugą ręką
tymi "szczypcami" wyciąga się zawartość muszli i do ust...
Dopuszczalne jest korzystanie z widelca zamiast używania pustej muszli
/widelce są zazwyczaj również podawane/. Pustą muszlę wrzuca się do
podanej w tym celu pustej miski lub garnka.Do muli podaje się pokrojoną
bagietkę i często frytki.Z bagietką zjada się posostały płyn /sos/,
oczywiście jeżeli ktoś lubi /ja tak/. W tym celu jest podawana również
łyżka.
Największy "obciach" bywa z wodą z plasterkiem cytryny podawaną w
miseczce. Podobno /tak mówili mi kelnerzy/ zdarzało się, że goście ją
wypijali. Ta woda służy do umycia palców po mulowej uczcie.
Pozdrawiam
|